Ai ce-ți trebuie ca să devii barman?

A fi barman e un vis pentru mulți tineri, care își imaginează de ce distracție vor avea parte la „serviciu”. În parte e așa, dar această profesie nu presupune doar asta.  Indiferent că e un job dorit sau la care recurgi din nevoia de avea niște bani în plus sau fiindcă ești la început de […]

cum poti sa ajungi barman

A fi barman e un vis pentru mulți tineri, care își imaginează de ce distracție vor avea parte la „serviciu”. În parte e așa, dar această profesie nu presupune doar asta. 

Indiferent că e un job dorit sau la care recurgi din nevoia de avea niște bani în plus sau fiindcă ești la început de carieră, a fi barman nu e simplu. Înainte de a face o astfel de alegere, e bine să fii informat. Poate să ți se potrivească sau nu un astfel de job, așa că citește mai jos ce presupune și la ce ar trebui să te aștepți. 

Întâi de toate ar trebui să știi că perspectivele de viitor sunt destul de reduse – deși poți evolua în acest domeniu al ospitalității -, dar a fi barman e o meserie potrivită pentru cineva care are ziua ocupată cu studiile, de exemplu. Noaptea, sau o parte din ea, o poți folosi astfel, pentru a-ți asigura traiul sau măcar pentru a-ți rotunji veniturile.  

Calitățile și abilitățile care te fac un bun barman

Un job de barman este printre puținele unde experiența și calitățile personale sunt mai apreciate decât diplomele și hârtiile care atestă că ai participat la cursuri de preparare a cocktailurilor (o artă numită „mixologie”). Iată care sunt principalele abilități pe care e bine să le ai deja înainte să aplici pentru un astfel de job.

  • O personalitate extravertită și empatică. Nu vei primi multe bacșișuri dacă le vei răspunde clienților tăi nervos și morocănos. Pune-te în locul unui client – cu siguranță ți s-a întâmplat -, cum te-ai simți dacă un barman ți-ar vorbi răstit și superior? 
  • Abilități de comunicare. Spuneam mai sus că unul dintre lucrurile cu care barmanii sunt asociați cel mai des este capacitatea lor de a asculta problemele clienților, pentru că multe drame se desfășoară în fața lor. Cu toate astea, la fel de important este să și spună ce trebuie la momentul oportun, astfel încât să nu-i deranjeze sau să-i sâcâie pe clienți.
  • Să poți lucra bine sub presiune. Nu se întâmplă permanent să fie aglomerație într-un bar, sunt și ore „moarte”, dar când vine seara trebuie să fii pregătit. Atunci când e coadă și ai în față 1- – 20 de clienți însetați, care nu vor decât să comande ceva de băut, s-ar putea ca presiunea să te copleșească.
  • Tact și simț diplomatic. Vor fi des momente când vei avea de-a face cu clienți amețiți sau turbulenți, așa că trebuie să ai calitățile necesare pentru a dezamorsa, încă înainte să înceapă, o situație cu potențial de scandal.
  • Să te pricepi la cifre. Într-o zi obișnuită îți vor trece sume mari de bani prin mâini, așa că trebuie să te pricepi la numărat. În plus, pe lângă încasările barului și restul pe care trebuie să-l dai întotdeauna clientului, s-ar putea să te mai ocupi și de completarea stocurilor de băuturi.
  • Rezistență fizică și psihică. Munca de barman se face întotdeauna în picioare și va trebui să fugi de la un capăt la celălalt al tejghelei, motiv pentru care e foarte important să reziști la efort fizic. Și stresul poate fi o problemă, pentru că sunt destule motive pentru așa ceva într-un bar.
  • Memorie bună. Nu este cea mai bună idee să oferi unui client o altă băutură în locul celei comandate, așa că trebuie să ai o memorie infailibilă și să nu uiți cine și ce a comandat.
  • Să fii o persoană responsabilă. Probabil că cea mai mare tentație ca barman este să bei și tu alături de clienții tăi. Vor fi destui care te vor invita să bei alături de ei, dar e de preferat să refuzi, pentru că e vorba despre responsabilitatea de la locul de muncă aici.
  • Rezistență la program prelungit. Un barman știe la ce oră îi începe programul, dar nu știe când termină, pentru că „până la ultimul client” poate să însemne ora 1 noaptea sau 6 dimineața. Asta înseamnă că va trebui să ții mereu cont de asta și să nu-ți faci niciodată planuri la prima oră a dimineții, de exemplu. Cât despre weekenduri libere… poate atunci când îți iei concediu. 
  • Prezență și prestanță. Va trebui să te impui în fața clienților, dar s-o faci fără să enervezi, așa că e de preferat să lucrezi un pic partea de prestanță.

Ce responsabilități și sarcini vei avea ca barman

Barmanul are și alte responsabilități care trec dincolo de servitul propriu-zis al băuturilor și are unele lucruri de făcut care implică efort fizic considerabil. Aici intră, printre altele, descărcarea lăzilor de bere, mutarea lor prin bar, căratul butoaielor de bere, aranjarea și curățarea meselor și a scaunelor. 

Iată principalele atribuții pe care le vei avea ca barman:

  • să întâmpini clienții, să le prezinți ofertele, să știi meniul pe de rost;
  • să-i servești cu băuturi și altele, de la alune la snacksuri;
  • să prepari cocktailuri și shoturi respectând rețetele;
  • să pregătești gustări, dacă barul este dotat cu cele necesare pentru asta;
  • să încasezi plata de la clienți;
  • să te asiguri că înregistrezi fiecare comandă în casa de marcat;
  • să speli paharele și scrumierele;
  • să te asiguri că nu rămâi fără băuturi pe rafturi;
  • să schimbi butoaiele de bere de la draft;
  • să cureți barul și să debarasezi mesele, dacă nu ai colegi chelneri;
  • să previi scandalurile între clienți și să ai rol de mediator între ei;
  • să organizezi și să contribui la desfășurarea unor evenimente în local (vizionarea unui meci de fotbal sau o zi de naștere, de exemplu).

Unde te poți angaja ca barman și ce perspective ai

În principiu, te poți angaja ca barman și fără experiență, fătă un curs de barman, deși întotdeauna e un plus să ai un curs de mixologie. Ca să ai succes însă, trebuie să „îți meargă mâinile”, să ai ținere de minte și să inspiri încredere clienților. Pe de altă parte, angajatorii caută oameni cu experiență, mai ales pentru că nu riscă să aibă un barman care caută rețete de cocktailuri pe Internet, câtă vreme clientul stă și așteaptă.

Se consideră experiență și dacă ai lucrat pe alte posturi într-o cafenea sau într-un magazin (dacă ai fost casier sau chelner, de exemplu). Asta înseamnă că știi să discuți cu clienții. Pe de altă parte, dacă ai fost agent de vânzări sau curier, înseamnă că ești o persoană de încredere și știi să încasezi banii. 

Cât despre experiența propriu-zisă în servirea și combinarea băuturilor, asta se poate căpăta la locul de muncă și sunt destui angajatori care oferă și training în acest sens.

Așadar, poți lucra ca barman în nenumărate locuri, cum ar fi:

  • un pub;
  • barul unui hotel;
  • un club;
  • un restaurant;
  • într-o cafenea;
  • într-o berărie
  • într-un beach bar.

Programul de lucru al unui barman

Probabil cea mai mare neplăcere a unui job de barman este programul de lucru. Nu toate localurile au oră fixă de închidere – de cele mai multe ori, programul afișat este de la ora 10 dimineața, să zicem, până la „ultimul client”. Asta înseamnă că de multe ori te va prinde răsăritul la muncă, așa că trebuie să te gândești bine dacă ești dispus să lucrezi după un astfel de program.

Așadar, dacă pui la socoteală faptul că nu vei mai avea seri și weekenduri libere, poate că te vei gândi de două ori dacă acesta este un job pe care îl vrei. Există însă și locuri cu un orar de lucru mai potrivit. În unele baruri și restaurante, programul este non-stop, așa că vei lucra în ture, o soluție care îți va permite să ai uneori serile și weekendurile libere.

De asemenea, programul variază și în funcție de sezon, mai ales în orașele cu potențial turistic și în stațiunile de la mare și de la munte. De exemplu, un bar aflat într-o stațiune estivală va avea vara un program non-stop, în timp ce un bar din Ploiești, de exemplu, va fi deschis doar joia, vinerea, sâmbăta și duminica.

Cât poți câștiga dacă te angajezi ca barman

Salariul unui barman variază foarte mult, în funcție de condițiile de lucru, de amplasarea barului, de nivelul de calitate și, nu în ultimul rând, de experiența și de responsabilitățile pe care le are barmanul.

De exemplu, într-un bar sau un club din Centrul Vechi al Bucureștiului, un barman cu experiență poate primi salariu în mână până la 1.000 de euro, adică aproape două salarii medii pe economie. Dacă ai câțiva ani de experiență căpătați în localuri celebre și știi să prepari câteva sute de rețete de cocktailuri și shoturi, cu siguranță vei găsi un job bine plătit.

Pe de altă parte, pentru cineva care lucrează de câteva luni în domeniu sau care nu are deloc experiență, ci doar dorința de a învăța, va fi foarte greu să găsească un post plătit mai bine decât salariul minim pe economie. Din fericire, pe lângă salariu, un barman își va completa întotdeauna veniturile din bacșișuri. În unele cazuri, bacșișul cumulat de-a lungul unei luni întregi depășește cu mult salariul primit.

Apoi, de reținut e că, dacă vrei să te angajezi ca barman, nu trebuie să ai neapărat studii de specialitate în mixologie. Îți trebuie, totuși, creativitate, rezistență la stres și un fel de-a fi cât mai calm, chiar și în momentele de maximă tensiune.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Anca Petrache este un copywriter pasionat, specializata in crearea de continut relevant si captivant pentru blogurile site-urilor de imobiliare, joburi si stiri, precum Imoradar24, Jobradar24 si Libertatea.
Notification Bell