Debutanți: Ce face un lucrător comercial și la ce salariu trebuie să se aștepte

În domeniul retail, jobul de lucrător comercial se numără printre cele mai căutate, alături de cele de casier și de asistentul de vânzări. Pentru mulți aflați la început de drum sau care își doresc un al doilea job, este una dintre cele mai bune sau la îndemână opțiuni. Deși cererea angajatorilor este una mare, să […]

ce salariu are un lucrator comercial

În domeniul retail, jobul de lucrător comercial se numără printre cele mai căutate, alături de cele de casier și de asistentul de vânzări. Pentru mulți aflați la început de drum sau care își doresc un al doilea job, este una dintre cele mai bune sau la îndemână opțiuni.

Deși cererea angajatorilor este una mare, să obții jobul de lucrător comercial nu este întotdeauna foarte ușor. Competiția este una foarte mare, mai ales datorită faptului că această poziție este foarte căutată de către cei care își doresc un program de lucru flexibil sau nu au nicio experiență de muncă anterioară. 

Pentru a fi cu un pas înaintea celorlalți, merită să știi cât mai multe despre ce te-ar putea aștepta la un astfel de job. Citește mai departe ce activități vei avea și ce responsabilități sunt incluse în fișa postului, ce salariu poți câștiga și care este programul de lucru.

Ce înseamnă să fii lucrător comercial

Un lucrător comercial este adesea întâlnit în supermarket-uri și hipermarket-uri și gestionează toate aspectele care țin de raionul de care este responsabil, de la inventarierea produselor, aprovizionarea rafturilor, după necesități, primirea mărfii și poziționarea corespunzătoare a produselor, atât în depozit, cât și la raft.

Acest job poate necesita bune abilități de comunicare și relaționare cu clienții, mai ales dacă jobul presupune ture în timpul programului de lucru cu clienții. 

Totodată, jobul de lucrător comercial poate presupune, în unele magazine, ore de muncă neconvenționale (la magazinele deschise toată noaptea sau chiar aprovizionarea peste noapte, când magazinul este închis).

Cu ce se ocupă un lucrător comercial: activități și responsabilități din fișa postului

Responsabilitățile unui lucrător comercial vor fi diferite de la magazin la magazin, însă iată care sunt așteptările angajatorilor cu privire la acest post: 

  • Se asigură că raionul la care lucrează este mereu organizat conform regulilor
  • Se asigură că raionul este atractiv din punct de vedere comercial 
  • Se asigură că raionul este bine aprovizionat
  • Se asigură că produsele sunt așezate în mod corespunzător, sunt în stare bună și în termenul de valabilitate
  • Verifică etichetele de prețuri pentru a se asigura că acestea sunt corecte
  • Lucrează îndeaproape cu recepționerii de marfă din depozit și îi ajută la depozitarea și stocarea produselor din depozit
  • Este amabil, consiliază și îndrumă clienții în magazin

Cerințe: calități și aptitudini

Deși nu este un job axat pe consilierea clienților, lucrătorul comercial este adesea persoana la care aceștia apelează pentru a le răspunde la întrebări. De aceea trebuie să ai o atitudine binevoitoare și amabilă și să încerci să le fii de ajutor atunci când au întrebări. 

Iată care sunt și alte calități și aptitudini pe care cei mai mulți angajatori se vor aștepta să le ai: 

  • Eficienţă
  • Răbdare
  • Atenție la detalii
  • Abilități de comunicare eficiente
  • Cunoștințe de bază de matematică
  • Cunoștințe minime de operare PC 
  • Abilitatea de a executa muncă fizică
  • Abilitatea de a rămâne calm sub presiune
  • Gestionarea timpului într-un mod eficient
  • Amabilitate și deschidere spre a ajuta clienții
  • Cunoștințe foarte bune despre produsele și ofertele magazinului
  • Abilitatea de a opera echipamente specifice depozitului unui supermarket 
  • Disponibilitatea de a lucra în ture de noapte, în weekend și în zilele de sărbători legale

Experiență și studii

Cel mai important criteriu pe care trebuie să-l bifezi pentru a obține jobul de lucrător comercial este să ai 18 ani împliniți și diploma de Bacalaureat, deși există și excepții pentru angajarea cu jumătate de normă a celor care au între 16 și 18 ani. 

Unii angajatori caută candidați care să aibă deja experiență de muncă în domeniul retail, însă dat fiind că jobul este unul cu o cerere destul de mare, mulți acceptă și oameni aflați la primul job și fără niciun fel de experiență de muncă. 

Program și mediu de lucru

Lucrătorii comerciali au adesea un program flexibil, ceea ce face ca jobul să fie compatibil cu un program de lucru cu jumătate de normă, sau ca loc de muncă secundar. 

Cel mai adesea vei lucra în ture de opt ore, însă ține cont că acestea pot fi și seara, în weekend sau în zilele de sărbători legale. 

În calitate de lucrător comercial, poți lucra într-o varietate de domenii din retail, însă cele mai multe locuri de muncă sunt în domeniul alimentar.

Posibilități de avansare

În funcție de mărimea și tipul magazinului, dar și de seriozitatea și disciplina de care dai dovadă, ca lucrător comercial poți avea mai multe oportunități de avansare în carieră, inclusiv pe poziții de supraveghetor sau lucrător universal șef sau chiar manager de departament ori manager de magazin. 

Multe companii oferă traininguri la locul de muncă și preferă să-și dezvolte angajații pentru a prelua viitoarele funcții de conducere. 

Ce salariu are un lucrător comercial

Salariul unui lucrător comercial pornește de cele mai multe ori de la salariul minim pe economie, adică de la aproximativ 2.000 de lei, la care se pot adăuga sporuri sau bonuri de masă. 

În funcție de mărimea magazinului și de lanțul din care face parte, dar și de experiența pe care o ai, poți ajunge și la un salariu mediu lunar de 4.800 lei, spre exemplu.

În Capitală şi în oraşele mai mari, salariile medii sunt puţin mai ridicate decât în provincie.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Anca Petrache este un copywriter pasionat, specializata in crearea de continut relevant si captivant pentru blogurile site-urilor de imobiliare, joburi si stiri, precum Imoradar24, Jobradar24 si Libertatea.
Notification Bell