Ce este o scrisoare de intenție și cum trebuie scrisă?

O scrisoare de intenție personalizată și bine redactată îți evidențiază competențele, crește șansele de interviu și creează o conexiune cu angajatorul.

ce e o scrisoare de intentie

Ai descoperit jobul perfect pentru tine și ești gata să aplici la el? Știai că scrisoarea de intenție este a doua ta carte de vizită, după un CV bine structurat? Iar într-o lume în care sute de CV-uri așteaptă să fie analizate, o scrisoare de intenție personalizată poate face diferența dintre un simplu candidat și unul pe care recrutorul îl invită la un interviu.

O scrisoare de intenție bine redactată nu doar că îți prezintă competențele într-o manieră care te va diferenția de ceilalți competitori ai tăi, ci te ajută și să creezi o conexiune emoțională cu angajatorul, demonstrându-i că ești pasionat de companie și de rolul respectiv.

Iar dacă te-ai întrebat măcar o dată de ce unele scrisori de intenție sunt mai eficiente decât altele, ai ajuns în locul potrivit. Pentru că în acest articol vei descoperi sfaturi practice și exemple concrete de scrisori de intenție care să îți garanteze un loc la interviu. Vei învăța cum să-ți structurezi scrisoarea, cum să-ți personalizezi mesajul și cum să folosești un limbaj convingător, pentru a-ți evidenția punctele forte. Pregătește-te să-ți îmbunătățești semnificativ șansele de a obține jobul dorit!

Iată ce vei afla în rândurile următoare:

Ce este o scrisoare de intenție?

De ce e important să atașezi o scrisoare de intenție când îți depui CV-ul?

Care este structura unei scrisori de intenție?

Sfaturi pentru o scrisoare de intenție scrisă perfect

Ce este o scrisoare de intenție?

Scrisoarea de intenție reprezintă prima impresie pe care o lași asupra unui potențial angajator. Este mai mult decât un simplu document, reprezentând oportunitatea ta de a te prezenta într-o lumină favorabilă și de a-ți exprima entuziasmul pentru un anumit post. Spre deosebire de un CV, care oferă o imagine generală a experienței și abilităților tale, scrisoarea de intenție îți permite să adaugi o notă personală și să explici de ce ești candidatul ideal pentru job.

Într-o scrisoare de intenție poți detalia motivele pentru care ești interesat de companie, cum se aliniază valorile și obiectivele tale cu cele ale organizației în care te pregătești să intri și cum poți contribui la succesul echipei. O scrisoare de intenție eficientă trebuie să fie personalizată pentru fiecare job la care aplici, să fie concisă și ușor de citit, iar mesajul transmis să fie clar și convingător.

Este important să utilizezi un limbaj simplu și direct atunci când redactezi o scrisoare de intenție, scoțând în evidență cele mai relevante aspecte ale profilului tău. De asemenea, o structură bine definită, cu o introducere, un corp și o încheiere, va face scrisoarea mai ușor de citit pentru recrutori. Dar vom dezvolta aceste idei când vom ajunge la structura unei scrisori de intenție.

De ce e important să atașezi o scrisoare de intenție când îți depui CV-ul?

O scrisoare de intenție bine scrisă îți permite să construiești, practic, o punte între experiența ta și nevoile companiei. Poți evidenția cum abilitățile și cunoștințele tale se potrivesc perfect cu cerințele postului și cum poți contribui la succesul echipei. Totodată, o scrisoare de intenție este o oportunitate excelentă de a-ți arăta entuziasmul și motivația pentru jobul pentru care aplici. Poți explica de ce ești pasionat de domeniul respectiv și ce te motivează să îți dezvolți cariera în cadrul acelei companii.

Nu în ultimul rând, o scrisoare de intenție îți permite să adaptezi mesajul tău la fiecare aplicație în parte. Poți evidenția aspecte diferite ale profilului tău, în funcție de cerințele fiecărui job, demonstrând astfel flexibilitatea și adaptabilitatea ta, ceea ce va face persoana care se ocupă de recrutare să își dorească să te cunoască, în cadrul unui interviu și, de ce nu, să-ți recompenseze efortul tău cu o ofertă de job.

Care este structura unei scrisori de intenție?

O scrisoare de intenție eficientă urmează o structură generală, care poate fi adaptată ușor pentru fiecare job la care aplici. Iar introducerea pe care o vei face scrisorii de intenție pe care o trimiți viitorului tău angajator este foarte importantă, pentru că va determina dacă recrutorul o va citi până la capăt sau va alege să nu o parcurgă.

Secretul unei scrisori de intenție de succes este reprezentată, așadar, de primele cuvinte ale sale. Începe cu o formulă de salut personalizată. Apoi, intră direct în subiect, specificând jobul pentru care aplici și unde ai găsit anunțul. Explică pe scurt de ce ești interesat de companie, subliniind ceva specific care te-a atras (de exemplu, un proiect recent sau valorile companiei). Ține cont de faptul că domeniul în care aplici va dicta tonul în care vei scrie scrisoarea de intenție. Dacă ești interesat de locuri de muncă în administrația publică, folosește un limbaj oficial. Dacă vânezi un loc de muncă într-o agenție de publicitate, fii cât mai prietenos în exprimare.

Corpul scrisorii de intenție este, așa cum probabil anticipezi, cel mai important. Aici, trebuie să te „vinzi” cât mai bine angajatorului. În primul paragraf, poți evidenția câteva abilități și experiențe de la joburile anterioare, care au legătură cu postul pentru care aplici, oferind exemple concrete.

În al doilea paragraf, poți crea o legătură clară între abilitățile tale și cerințele jobului. Arată cum experiența ta anterioară te-a pregătit pentru această poziție.

Ex: Abilitățile mele în [abilitate 1], [abilitate 2] și [abilitate 3] mi-au permis să obțin rezultate remarcabile în rolurile anterioare. De exemplu, la [compania anterioară], am [descrie o realizare concretă]. Sunt convins că aceste competențe, combinate cu capacitatea mea de a [altă abilitate relevantă], mă vor ajuta să excelez în această poziție.

În ultimul paragraf, exprimă entuziasmul tău pentru job și cum viziunea ta se aliniază cu cea a companiei.

Ex: Experiența mea de [număr] ani în domeniul [domeniu] și pasiunea mea pentru [subiect relevant] mă fac un candidat perfect pentru postul de [jobul la care aplici]. Sunt impresionat de angajamentul companiei voastre pentru [valoare a companiei] și sunt entuziasmat de posibilitatea de a contribui la succesul echipei voastre.

Încheierea unei scrisori de intenție trebuie să fie convingătoare. Recapitulează pe scurt punctele cheie și exprimă din nou interesul tău pentru job. Mulțumește persoanei de contact pentru timpul acordat și arată-ți entuziasmul de a participa la un interviu. Alege o formulă de încheiere potrivită contextului.

Sfaturi pentru o scrisoare de intenție scrisă perfect

Secretul pentru a scrie o scrisoare de intenție care să te diferențieze de ceilalți candidați stă în personalizarea acesteia cât poți de mult, adaptând-o la fiecare job și companie în parte. Începe cu o introducere captivantă, care să atragă atenția recrutorului și să specifice clar poziția pentru care aplici.

Demonstrează apoi o înțelegere aprofundată a cerințelor jobului, conectându-le cu abilitățile și experiența ta anterioară prin exemple concrete. Folosește cuvintele cheie pe care le identifici în anunțul de angajare, pentru că asta va cântări și mai mult în favoarea ta! Transmite angajatorului pasiunea pentru domeniul respectiv, arătând cum poți aduce valoare companiei.

Folosește un limbaj clar, cât mai simplu și concis, evitând jargonul, și acordă o atenție deosebită detaliilor precum gramatica și ortografia. Încheie scrisoarea cu o reconfirmare a interesului tău pentru job și arată-i recrutorului faptul că ești entuziasmat să participi la un interviu. O scrisoare de intenție bine structurată și personalizată îți va crește semnificativ șansele de a fi chemat la un interviu pentru jobul visurilor tale!

Sursa foto: Pexels

Avatar photo
Autor
Fadia Hirtan

Creatoare de conținut și copywriter senior, cu o experiență de peste 10 ani în Jurnalism, Marketing și Storytelling, pasionată de călătorii, psihologie și muzică.

Notification Bell