Ce locuri de muncă vacante se mai găsesc în această perioadă la nivel național.  Care sunt ofertele pentru străinătate

Mulți ar spune că nu e o perioadă propice pentru a căuta (și a găsi) locuri de muncă, dată fiind perioada vacanțelor. Dar nevoie de oameni care să ocupe anumite poziții, mai mult sau mai puțin calificate, e oricând, inclusiv vara. Și poate șansele de a găsi un post bun sunt cu atât mai mari […]

ce locuri de munca vacante sunt in 2022

Mulți ar spune că nu e o perioadă propice pentru a căuta (și a găsi) locuri de muncă, dată fiind perioada vacanțelor. Dar nevoie de oameni care să ocupe anumite poziții, mai mult sau mai puțin calificate, e oricând, inclusiv vara. Și poate șansele de a găsi un post bun sunt cu atât mai mari în această perioadă, în care nu mulți își depun candidatura.

Și primul loc în care ar trebui să te uiți e Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Conform datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele ANOFM sunt disponibile, în această perioadă, 39.451 locuri de muncă la nivel naţional.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru:

– lucrător comercial (2.498)

– muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.438)

– muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.816)

– manipulant mărfuri (1.177)

– muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.056)

– muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (994)

– lăcătuş mecanic (697)

– vânzător (666)

– conducător auto transport rutier de mărfuri (660)

– confecţioner-asamblor articole din textile (625).

Joburi în funcție de studii

Din cele 39.451 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.863 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (contabil; inginer în diferite domenii de activitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; programator; inspector de specialitate în administraţia publică etc.), 7.922 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; agent servicii client; agent de vânzări; casier etc), 10.153 pentru persoanele cu studii profesionale (confecţioner-asamblor articole din textile; sudor; dulgher – exclusiv restaurator; conducător auto transport rutier de mărfuri etc.).

Restul de 18.513 locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat în industria confecţiilor; montator subansamble etc).

De menționat e faptul că baza de date este una dinamică, actualizându-se în timp real, în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel naţional poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro, la secţiunea Locuri de Muncă Vacante.

Joburi în străinătate, în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 385 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Belgia – 155 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat în agricultură;

Olanda – 89 locuri de muncă pentru: culegător capşuni; culegător fructe; muncitor în pepinieră de flori în seră; culegător zmeură; legumicultor;

Norvegia – 53 locuri de muncă pentru: muncitor în producţie; sticlar/ şlefuitor sticlă; sticlar/ artiza sticlă; manager instalaţii sanitare;

Polonia – 32 locuri de muncă pentru: zidar; muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC; lăcuitor/vopsitor; strungar/frezor; sudor MIG/MAG sau gaz; lăcătuş; operator CNC;

Germania – 30 locuri de muncă pentru: şofer camion; curier colete şi scrisori; încărcător/ sortator corespondenţă; educator/ educatoare;

Irlanda – 20 locuri de muncă pentru: îngrijitor persoane;

Malta – 6 locuri de muncă pentru: dulgher montator; inginer servicii IT; director de departament; proiectant Autocad 2d/3d; manager proiect.

Cei interesați de locuri de muncă în străinătate, dar nu numai, vor găsi oferte actualizate zilnic și pe JobRadar24.ro.

Oferta locurilor de muncă vacante în București și principalele orașe

Conform datelor furnizate de cãtre agenții economici, în evidența Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncã București (AMOFM), în perioada 13 – 20.07.2022, sunt disponibile 5261 locuri de muncã vacante, din care 592 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 426 persoanelor cu studii medii, 2935 pentru muncitorii calificați și 1308 pentru muncitorii necalificați.

În județul Iași, sunt disponibile 1.101 locuri de muncă, în județul Cluj, 3.564, în Timiș, 2.052, la Constanța, 772, iar la Brașov, 1462. Cele mai multe dintre joburile oferite sunt în orașele reședință, acestea fiind și unele dintre cele mai mari de la noi din țară.

Câți bani câștigă un necalificat din Asia venit la muncă în România, față de un muncitor român

Cum vedem în România tot mai mulți angajați din Asia, probabil că ne-am pus întrebarea cu cât sunt plătiți acești oameni care vin din zone îndepărtate ale lumii ca să muncească tocmai la noi, adesea ca muncitori necalificați. Din banii obținuți opresc prea puțin pentru ei, cei mai mulți ajungând în țările de origine, la familiile lor.

Aproape 115.000 de cereri de angajare pentru cetățenii străini din state non-UE au fost înregistrate de Inspectoratul General pentru Imigrări în perioada 2011 – 2021, arată statisticile oficiale.

Turcia, China, Vietnam, Filipine şi, mai nou, Nepal şi Sri Lanka sunt statele care au furnizat cei mai mulţi muncitori pentru piaţa muncii din România.

Numai în primele cinci luni din 2021 au fost înregistrate peste 16.000 de cereri de angajare, cu 16% mai mult decât numărul din perioada similară din 2020.

Cei mai mulţi străini care au venit anul trecut să lucreze în România proveneau din Turcia (2.770), Nepal (2.549) şi Sri Lanka (1.851). Turcii au luat locul vietnamezilor în topul preferinţelor la angajare, după ce în perioada 2017- 2019 Vietnamul ocupa primul loc în rândul statelor din care „importam“ cei mai mulţi cetăţeni străini (în 2019 România a avut un record de aproape 6.300 de vietnamezi „importaţi“).

„Era de aşteptat ca numărul vietnamezilor să scadă deoarece şi reputaţia lor era destul de zdruncinată încă de acum 3 ani. Din 2018 se ştia că vietnamezii folosesc România ca o rampă de plecare spre Germania de cele mai multe ori. În Germania există foarte multe comunităţi de vietnamezi şi mulţi dintre ei fac reîntregirea familiei acolo“, a explicat directorul unei companii de servicii de mobilitate.

Numărul mare de turci veniți la muncă în România este explicat şi de faptul că „regimul politic din Turcia nu este unul îmbrăţişat de majoritatea turcilor“, iar ei îşi caută locuri de muncă în Europa.

„Dacă România ar reuşi să atragă specialişti turci în diferite arii ar fi un câştig, pentru că turcii au o reputaţie bună ca profesionişti“, a mai spus specialistul.

Cât despre salariile acestora, ele sunt chiar mai bune decât ale românilor de pe aceleași poziții. „Salariul unui muncitor necalificat adus din Asia este de 400-450 de dolari net, indiferent de domeniu.

Pachetul salarial cel mai frecvent întâlnit cuprinde salariul net, cazare, masa zilnică şi asigurarea medicală (acoperită prin CASS – contribuţia la sănătate- obligatorie). În funcţie de ţara sursă şi de nivelul personalului recrutat, se adaugă biletul de avion (însă din Turcia se poate veni şi cu autocarul). Masa zilnică poate fi asigurată în cantina proprie, catering sau bonuri de masă“, explică un angajator.

În România, salariul minim era, anul trecut, de 340 de dolari net, mai mic decât al unui muncitor asiatic (care obţinea şi 450 de dolari net), iar unu din trei salariaţi români câştiga salariul minim. Din cauza salariilor mici, peste 3,6 milioane de români au plecat să lucreze în străinătate.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Anca Petrache este un copywriter pasionat, specializata in crearea de continut relevant si captivant pentru blogurile site-urilor de imobiliare, joburi si stiri, precum Imoradar24, Jobradar24 si Libertatea.
Notification Bell