Revenirea la muncă după restricțiile impuse de pandemie a dus și la apariția unor probleme între angajatori și angajați. Și asta pentru că modelele de muncă hibrid și de la distanță au schimbat perspectiva de lucru a angajaților, crescându-le acestora pretențiile.
Mulți dintre cei care vor să se angajeze și sunt în căutare de joburi pe jobradar24 și nu numai doresc să ocupe locuri de muncă de acasă sau în sistem hibrid. Perioada pandemiei a deschis apetitul pentru lucrul în confortul propriei locuințe. Iar dacă aleg să lucreze la sedii, atunci își doresc condiții optime de muncă.
Munca hibrid afectează domeniul IT
Un studiu recent arată că modelul de muncă hibrid pune la încercare abilitățile interpersonale ale liderilor de echipă din IT. În contextul în care cea mai mare amploare a fenomenului telemuncă este vizibilă în domeniul tehnologiei & IT, Equatorial, companie care susține dezvoltarea abilităților soft prin programe de leadership dedicate și adaptate conform nevoilor specifice din domeniul IT&C, a demarat un studiu reprezentativ în rândul team leader-ilor din România, în parteneriat cu Reveal Marketing Research, pe teme legate de atitudini în raport cu locul de muncă. Cercetarea evidențiază că, în prezent, 8 din 10 team leaderi consideră că provocările de ordin uman, ce țin de interacțiunea dintre oameni, se dovedesc a fi mai greu de gestionat decât cele de ordin tehnic. În plus, noile forme ale organizării muncii i-au determinat pe 67% dintre team leaderii din IT să își dezvolte noi abilități de comunicare și relaționare cu echipa pentru a păstra un nivel optim de productivitate. Provocările neprevăzute care au fost aduse de telemuncă au obligat liderii de echipă să adopte un nou stil de conducere. Noul context creat de modelul de lucru de acasă a reprezentat o provocare pentru 72% dintre team leaderi, 67% dintre aceștia menționând că au fost nevoiți să dezvolte noi abilități pentru a menține un nivel optim de implicare și productivitate în cadrul echipei.
Lipsa interacțiunii e de vină
Printre cele mai mari provocări menționate de team leaderi în activitatea lor zilnică se numără adaptarea skill-urilor pentru telemuncă (68%) și lipsa interacțiunii zilnice cu echipa (55%). Întrucât trecerea la telemuncă a presupus o schimbare rapidă a modului de lucru, liderii de echipă au avut nevoie de mai mult timp și au depus un efort suplimentar pentru a lua decizii potrivite și eficiente. Astfel, o treime dintre aceștia consideră găsirea de soluții la problemele echipei un aspect dificil al activității lor din prezent. Modul de organizare a muncii în stil hibrid începe să devină un standard pentru companii. Astfel, team leaderii sunt principalii actori care trebuie să ajute companiile pe de o parte, iar angajații pe de altă parte, să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește modelul optim de lucru.
3 din 10 team leaderi consideră aspecte dificile la locul de muncă motivația și moralul angajaților, astfel că aceștia sunt puși într-o poziție dificilă de a găsi soluții pentru a repune în mișcare mecanismul lucratului de la birou, fără a înregistra scăderi ale productivității la nivelul echipei. Paradigma muncii hibrid a subliniat importanța dezvoltării de soft skills de către team leaderi pentru a face față schimbărilor constante de la locul de muncă. Pentru 76% dintre team leaderi, provocările de ordin uman ce țin de interacțiunea cu oamenii se dovedesc a fi mai greu de gestionat decât cele de ordin tehnic. În acest context, team leaderii consideră în proporție de 97% că abilitatea de a empatiza și comunica eficient cu membrii echipei joacă un rol fundamental în activitatea lor de zi cu zi, în special pentru că 56% dintre lideri au identificat o creștere a dificultăților de comunicare.
La birou, cât mai mult verde
Revenirea la birou și definirea modului de lucru din viitor au schimbat percepțiile angajaților despre locul de muncă. Așa că aceștia își doresc birouri unde să aibă opțiuni de socializare și interactiune atât la job, cât și în timpul liber, o tendință tot mai vizibilă și la nivel global. Astfel, pentru 77% dintre angajatii romani, biroul ideal trebuie sa se afle într-o zonă înconjurată de spații verzi, care să ofere facilități pentru timpul liber. Cel puțin aceasta arată sondajul inițiat de Genesis Property.
Pentru aproape 63% dintre angajați, un parc sau o zonă verde unde pot lua o pauză este principalul beneficiu pe care și-ar dori să-l aibă în apropierea biroului, în timp ce alți 51% plasează pe primul loc accesul la zone dedicate prânzului și întâlnirilor informale cu colegii. În același timp, 38% vor spații versatile unde să poată interacționa și socializa atât în timpul orelor de lucru, cât și în timpul liber. În prezent, doar 4 angajați din 10 au un spațiu verde în apropierea biroului și 3 angajați din 10 au acces la zone unde pot interacționa și socializa.
„Stilul de lucru și de viață al oamenilor s-a schimbat în ultimii doi ani și a creat noi așteptări privind modul în care își desfășoară activitatea. Acum, angajații vor mai multă flexibilitate și echilibru între viața personală și cea profesională și pun mai mult preț ca oricând pe timpul lor liber. Un hub multifuncțional, cu spații de birouri și facilități conexe, devine astfel punctul de legătură între cele două dimensiuni, integrând toate activitățile care contează”, spune Maria Tudorică, Comercial Real Estate Manager în cadrul Genesis Property.
Timpul liber contează
Facilitățile pentru timpul liber din apropierea biroului au o contribuție importantă la echilibrul dintre viața personală și cea profesională pentru peste 61% dintre respondenții la sondajul Genesis Property. Totodată, 48% consideră că ar economisi foarte mult timp dacă acestea s-ar afla lângă biroul unde lucrează, iar peste o treime cred că astfel ar putea face mai multă mișcare și ar avea contextul să interacționeze mai mult cu colegii și prietenii.
Pentru a răspunde nevoilor angajaților și tendințelor privind stilul de lucru și de viață urbană din viitor, Genesis Property transformă parcului de business Novo Park în YUNITY Park, un concept nou de real estate care va include o pădure urbană, spații de co-living și co-working, un food hall, un amfiteatru exterior de evenimente și un centru pentru conferințe, zone de divertisment și fitness și spații special amenajate pentru interacțiuni profesionale și personale. ”Prin YUNITY Park, aducem oamenii mai aproape unii de ceilalți, în cadrul unei comunități formate în jurul unor idei și valori comune”, mai spune Maria Tudorică. Proiectul este prevăzut să fie finalizat în primele trei luni din 2023, cu o investiție totală de 50 de milioane de euro.