Piata joburilor se schimba, dispar locuri de munca si altele apar. Dar, cel putin pentru moment si in viitorul apropiat, jobul de mecanic auto nu e in pericol. Cu un astfel de atestat sau diploma nu vei sta prea mult timp fara un loc de munca. In plus, ofertele pentru „afara” nu sunt deloc putine si nici prost platite.
Asa ca, daca esti la inceput de drum, poti incerca aceasta cale.
Ce face, concret, un mecanic auto
In primul rand, un mecanic auto face inspectia masinii, stabileste ce este in neregula cu ea, da un fel de diagnostic masinii si decide ce piese trebuie inlocuite. Tot mecanicul auto va efectua lucrarile care ii sunt alocate de catre seful atelierului, in functie de comenzile si programarile existente.
Asta inseamna ca fie repari sau inlocuiesti una sau mai multe piese, fie vei lucra la ansambluri si subansambluri, cat si la accesorii. Mecanicul auto diagnosticheaza si repara motorul, sistemul de franare, ambreiajul, sistemele mecanice, hidraulice sau pneumatice ale masinii.
Mecanicul auto are autonomie in luarea deciziilor privind interventiile pe care trebuie sa le faca, dar sunt si situatii in care esre recomandat sa se consulte fie cu ceilalti colegi, fie cu seful de atelier.
Mecanicul auto este responsabil pentru interventiile facute, atat din punctul de vedere al calitatii, al corectitudinii, cat si al efectuarii lor la timp.
Tot mecanicul auto asigura necesarul de piese de schimb si se asigura ca documentele, comenzile au fost plasate la timp.
In cazul in care in timpul interventiei constata ca sunt si alte probleme care trebuie remediate si care nu au fost diagnisticate anterior si nici repartizate lui, mecanicul auto trebuie sa anunte seful atelierului.
Alte lucrari efectuate in industria auto includ:
- inlocuirea componentelor vehiculului
- testarea eficientei elementelor individuale
- revizie a masinii
- inlocuire roata
- lacuirea
- modernizarea vehiculelor
- repararea/verificarea sculelor electrice
- curatare auto (protectie impotriva coroziunii)
Este responsabilitatea mecanicului auto sa prezinte clientului toate piesele deteriorate, care trebuie schimbate, dar si sa intocmeasca documentele necesare. Pe scurt, cam asta va avea de facut. Si poate trebuie mentionat ca nimic din toate acestea nu ar fi posibil fara pasiune pentru masini si o minte tehnica.
Cu toate acestea, nu se poate nega faptul ca aceasta profesie este asociata cu o serie de pericole (de exemplu, dezasamblarea elementelor grele, contactul cu fluidele de operare sau pozitii de lucru incomode care pot provoca ulterior boli de spate). Trebuie sa ai in vedere si aceste aspecte.
Abilitati necesare pentru a deveni mecanic auto
In primul rand e nevoie de seriozitate, punctualitate si grija pentru el si cei din jur. Un mecanic care isi face treaba serios este un mecanic valoros, apreciat, atat de clienti, cat si de colegi si de seful atelierului.
Apoi, este necesar sa fie responsabil 100% pentru lucrurile pe care le face. Este important sa tina cont de faptul ca eventuala sa interventie gresita il poate costa viata pe clientul sau si chiar nu este de glumit cu asta.
Este necesara si respectarea eticii profesionale si o buna abilitate de comunicare si relationare.
Apoi, e nevoie si de rabdare. E posibil ca clientul tau sa fie mai putin familiarizat cu notiunile tehnice. Se impun explicatii pe intelesul acestuia legat de ce se intampla cu masina lui si ce este de facut pentru a remedia problema.
Un mecanic trebuie sa fie disponibil sa se deplaseze fie la domiciliul clientului, fie in alte orase, unde exista contracte. In plus, rezistenta la efort si posibilitatea de a lucra peste program sunt doua aspecte cautate la un mecanic.
Un bun mecanic are nevoie de atentie si migala, dar dexteritate, de vedere in spatiu, de imaginatie tehnica, dar si de precizie.
O conditie fizica buna este necesara, la fel si forta bruta, pentru ca unele piese nu sunt deloc usoare.
Studii necesare pentru a deveni mecanic auto
Pentru a ajunge mecanic auto, ai nevoie de studii medii si de studii profesionale sau tehnice de specialitate. Sunt multe scoli profesionale care ofera astfel de specializari, iar liceele cu profil tehnic-auto au clase pentru mecanicii auto.
Ca in orice profesie este nevoie de ceva experienta, dar si de cursuri si supraspecializari ca mecanic auto. Piata de la noi este destul de ofertanta, in acest moment, in mai toate domeniile, asadar si in acesta.
Durata cursurilor variaza de la un centru la altul si sunt destul oferte pe Internet. De obicei, durata minima a unui curs este de 17 saptamani. Datorita faptului ca este o scoala profesionala, pe parcursul studiilor elevul incepe imediat sa practice direct in atelierul auto.
Ce salariu are un mecanic auto
Ca in orice domeniu, experienta si competenta, dar si zona in care lucrezi sunt criterii care modifica salariul.
La inceput, un mecanic se poate astepta la un salariu care sa nu fie cu mult mai mare decat cel minim pe economie, dar rapid va avansa. Un salariu mediu, in acest moment, este de 3.600 de lei, conform Salario. Bineinteles ca salariile in strainatate (pe care le regasesti pe Jobradar24.ro, unde vei gasi si locuri de munca in toate orasele din Romania) sunt cu mult mai ofertante.