Cum poți realiza un CV de succes

Ce este CV-ul CV-ul este un document de prezentare a competenţelor profesionale, abilităţilor, calificărilor, precum şi a experienţei acumulate. De asemenea, CV-ul reprezintă şi o formă de promovare a propriei persoane. Orice CV este o primă dovadă asupra capacității tale de a te prezența, de a te organiza. Un CV este realizat într-un mod foarte […]

cum sa faci un cv bun

Ce este CV-ul

CV-ul este un document de prezentare a competenţelor profesionale, abilităţilor, calificărilor, precum şi a experienţei acumulate. De asemenea, CV-ul reprezintă şi o formă de promovare a propriei persoane.

Orice CV este o primă dovadă asupra capacității tale de a te prezența, de a te organiza. Un CV este realizat într-un mod foarte subiectiv și indică faptul că știi să te pui în valoare.

CV-ul nu este o autobiografie, ci o modalitate de informare, o carte de vizită.

Care este scopul unui CV

Scopul unui CV este acela de a ne face o prezentare cât mai clară şi eficace, care să atragă atenţia, astfel încât angajatorul la care intenţionăm să aplicăm să fie interesat de pregătirea noastră profesională, de capabilităţile nostre şi să ne cheme la interviu.

Ce trebuie să includă un CV

Datele personale

  • numele și prenumele
  • dată și locul nașterii
  • naționalitatea
  • adresa exactă
  • numărul de telefon
  • e-mail*

* Trebuie să conțină numele şi prenumele, în niciun caz porecle. De asemenea, nu trebuie folosită adresa e-mail de la angajatorul curent.

Obiectivul de carieră

Trebuie să aibă o notă generală și pe termen lung.

Poți include și o scurtă descriere care să cuprindă cele mai importante informații despre ține.

Educația

În ordinea inversă realizărilor și cu menționarea titlurilor lucrărilor de master, licență, doctorat. Poți specifică și realizările școlare, dar numai dacă ai fost printre cei foarte buni și este primul tău job.

Experiența profesională

Importantă este evoluția ta, potențialul de creștere pe care îl ai.Angajatorii privesc în perspectivă, fac o investiție umană. 

Joburile trebuie trecute în ordine inversă. 

Abilitățile

Soft – Exemple de aptitudini soft: comunicarea interpersonală şi publică, orientarea către rezultate, flexibilitatea, adaptabilitatea, creativitatea, lucrul în echipă, gândirea creativă, gândirea strategică, negocierea, etc.

Hard – Aptitudinile hard se referă la cunoştinţele/abilităţile profesionale care se învaţă în timpul anilor de şcoală şi care se dobândesc prin experienţă, prin programe de training.

Cursurile, acreditările sau atestatele

Pot fi menționate cursurile de pregătire profesională, acreditările sau atestatele dobândite pe parcursul profesional.

Sfaturi pentru un CV de succes

Pastrează totul simplu – Nimeni nu va citi un CV înzorzonat. Acesta este un document prin care atragi atenția asupra capacității tale de muncă

Fii sincer – Minciună te poate face să ratezi oportunități. Dacă adaugi de la ține perioade lucrate fictiv, sau cunoștințe pe care nu le ai, nu numai că faci potențialul angajator să-și piardă timpul, dar dacă informația este verificată și se află că ai mințit te alegi cu o reputație de neserios și poți spune și adio job-ului pentru care ai aplicat. 

Fii atent la lungimea CV-ului – Dacă CV-ul tău este relevant și bine realizat, nu e nicio problemă dacă îl faci de trei pagini. Nu este nevoie să te înghesui pe o pagină lăsând informații importante nemenționate, dar nici nu este bine să te lungeșți fără să ai, cu adevărat, ceva de spus. 

Ai grijă la greșeli – Indiferent dacă sunt sau nu de gramatică, greșelile nu au ce căuta într-un CV. Chiar dacă le faci din neatenție, mesajul pe care ele îl vor trimite angajatorului va fi că eșți o persoană neatentă. În cazul greșelilor gramaticale este și mai grav, ele denotă o educație precară.

Nu oferi informații inutile – Precum starea civilă, religia, greutatea sau de ce ai plecat de la ultimul loc de muncă. Aceste informații nu sunt cerute de angajatori. Excepție ar fi cazul persoanelor cu handicap.

Foarte important, roagă pe cineva să îl citească înainte de a-l trimite – Chiar dacă tu crezi că poți pune punctul final pe CV, este bine să știi că ai avea nevoie de o persoană care să se uite peste el pentru a-ți semnala posibilele greșeli. Ochiul tău deja s-a obișnuit cu documentul și este posibil să nu mai vezi greșelile. Este bine oricum să nu-ți scrii CV-ul într-o zi și să revii la el după câteva zile, pentru verificarea finală.

Greșeli frecvente

Nu scrie o carte! 

CV-ul nu trebuie să fie lung. Trebuie să aibă două-trei pagini cel mult, în format A4. Dacă angajatorului nu-i place prima pagină nu va trece la următoarea.

Nu trebuie să aibă greșeli.

Este prima impresie pe care angajatorul și-o face despre ține. El te cunoaște numai din ceea ce scrii în document.

Nu utiliza o adresă de e-mail neprofesionistă în CV.

Nu menționa informații foarte personale 

Nu folosi multe stiluri, fonturi și culori, păstrează totul simplu și sobru.

Nu micșora spațiile dintre rânduri, chiar cu riscul de a începe o nouă pagină. Un CV îngrămădit este greu de citit.

Nu capsa foile.

Nu minți!

Nu folosi prescurtări tip messanger.

Nu lăsă pe altcineva să-ți facă CV-ul.

Nu folosi elemente grafice: sublinieri, îngroșări, umbre.

Cuvinte de evitat în CV

Acronime (doar dacă este neapărată nevoie)

Cuvinte negative: urăsc, detest

Utilizarea excesivă a cuvintelor și, dar, pentru că, foarte, de asemenea

Cuvinte al căror sens nu-l cunoșți

Cum îți testezi CV-ul

Poate identifica angajatorul competențele tale în 10-15 secunde?

Informația îl poate atrage pe angajator?

Te poate distanța de ceilalți aplicanți?

Te vinde bine acest CV?

De ce nu ești chemat la interviu

  • trimiți CV-ul doar companiilor foarte cunoscute;
  • nu eșți atent la instrucțiunile date de angajatori;
  • nu îți personalizezi CV-ul;
  • faci greșeli de ortografie;
  • nu știi cui să trimiți CV-ul;
  • pregătirea ta este irelevantă pentru postul oferit.

Mai jos poți descărca un model de CV

DESCARCĂ MODEL CV

 Sau poti suna gratuit un consiler de carieră

Pentru cei aflați la început de drum sau pentru cei mai temători în a face o schimbare, există o linie telefonică disponibilă de luni până vineri între 10:00 și 17:00, taxată cu tarif normal. Cei care sună la 021.9124 vor fi îndrumați telefonic de către un consilier în carieră. Acesta va realiza un CV și va aplică în numele utilizatorului la acele joburi care i se potrivesc cel mai bine. Serviciul este gratuit, iar acelora care apelează acest număr de telefon, nu le rămâne decât să aștepte telefon din partea angajatorului.

Informații preluate de pe SNSPA.RO – Consieliere în carieră

Avatar photo
Autor
Mirela
Notification Bell