Gătitul este o pasiune care se poate transforma cu ușurință într-o profesie, și chiar una bănoasă, dacă există răbdare și pasiune. Dacă te numeri printre cei care petrec cu drag ore întregi în bucătărie, experimentând rețete, poate acesta este drumul tău.
Și nu e niciodată prea târziu să-l străbați, cazurile în care persoane mature, care nu mai sunt la prima tinerețe, au devenit bucătari sau chiar chefi nefiind deloc puține. Dar îți trebuie încredere, determinare și multă răbdare, pentru că sunt mai multe etape prin care trebuie să treci.
Deși industria food a trecut printr-un proces de schimbare, nevoia oamenilor de a se bucura de mâncare cu toate simțurile a rămas neschimbată. În pandemie, și-au luat mâncare la pachet, nici măcar atunci nu au renunțat. Prin urmare, este genul de job care va avea mereu nevoie de angajați. Iar un bucătar bun nu e deloc ușor de găsit, nevoia fiind mare în acest moment pe piață.
Numai în acest moment sunt disponibile pe piață, la nivelul întregii țări, 1.700 de joburi pentru bucătari sau ajutori pe platforma jobradar24.ro.
Așadar, dacă vrei să faci pasul către jobul de bucătar, acest ghid te va ajuta să afli tot ce e nevoie pentru a activa în domeniul culinar – de la ce face un bucătar și ce atribuții apar în fișa postului la calitățile necesare, programul de lucru și salariul la care te poți aștepta. În plus, ține cont de faptul că vorbim despre un domeniu în continuă schimbare, ceea ce înseamnă că sunt puține riscurile de a te plictisi.
Ce înseamnă să fii bucătar?
Bucătarul este un profesionist instruit în toate aspectele ce țin de prepararea alimentelor pentru aperitive, feluri principale, deserturi și alte mâncăruri care se servesc într-un restaurant, bistro, cantină sau alt tip de unitate de alimentație publică.
Rolul unui bucătar este să transforme câteva ingrediente simple într-o experiență culinară, fie că servește o supă cremă, o salată, un burger, o porție de paste sau o prăjitură. Postul de bucătar se bazează pe un echilibru între creativitate și organizare, scopul final fiind să scoată mereu din bucătăria sa cele mai bune preparate.
Este o profesie care a apărut încă din antichitate și a căpătat, în ultimii ani, o mare amploare pe măsură ce subiectul food a ajuns să fie vedetă la TV și în social media.
Ce face un bucătar: atribuții și responsabilități
Fișa postului de bucătar poate să difere în funcție de tipul localului – restaurant, bistro, fast food, cantină, rulote fast food. Într-o bucătărie mai mică, s-ar putea să preiei și din responsabilitățile altor colegi. Dar, în general, printre atribuțiile unui bucătar se numără următoarele:
Concepe meniul restaurantului, îl testează și îl bugetează
Realizează necesarul zilnic/săptămânal de produse alimentare
Comandă, recepționează și depozitează ingredientele
Gestionează folosirea ingredientelor ținând cont de perisabilitate, termen de garanție
Face pregătirile preliminare gătitului – spală, selectează, curăță, taie, toacă
Pregătește mâncarea, urmând rețetele alese pentru meniu, dar și ordinea comenzilor
Se asigură că preparatele au gustul potrivit
Montează și decorează preparatele înainte de a fi servite
Participă la curățarea și întreținerea ustensilelor și a echipamentelor de bucătărie
Se asigură că sunt respectate regulile igienico-sanitare specifice alimentației publice
Coordonează activitatea ajutorului de bucătar
Colaborează cu managerul de restaurant sau cu bucătarul-șef pentru a asigura cele mai înalte standarde de calitate
Cerințe: calități și aptitudini
Dacă vrei să devii bucătar, pe lângă pasiune, ai nevoie de o serie de calități necesare într-un mediu dinamic, cum este bucătăria, unde stai în picioare, uneori lucrezi sub presiune și trebuie să te coordonezi cu echipa pentru a scoate din bucătărie cel mai bun preparat.
– Creativitate
– Atenție la detalii
– Spirit de echipă
– Abilități de comunicare
– Rezistență fizică și psihică
– Fire energică și dinamică
– Abilități solide de organizare
– Gestionarea eficientă a timpului
Ce trebuie să faci ca să devii bucătar: experiență și studii
Criteriile de angajare diferă de la un restaurant la altul. Unele cer doar experiență relevantă și pasiune pentru gătit, însă dacă vrei să lucrezi în restaurante de top sau hoteluri, vei avea nevoie de minim doi sau trei ani experiență și specializare în domeniul gastronomic, fie că ai absolvit o școală profesională sau ai urmat cursuri de calificare.
Trebuie să știi că un curs de băcătar poate costa, în funcție de nivel, de la 720 de lei. Prețul poate urca oricât, mai cu seamă dacă vorbim despre cursuri de specializare, putând ajunge și până la 3.000 – 4.500 de euro.
Vestea bună este că există pe piață numeroase școli culinare ce oferă cursuri de specializare pentru postul de bucătar, iar cele mai multe includ atât partea de teorie, cât și pe cea de practică. Vei avea deci șansa să capeți experiență într-o bucătărie a unui restaurant.
Există restaurante unde nu este obligatoriu sa ai pregătire în domeniu, iar pentru a te angaja ca bucătar trebuie să ai doar studii medii sau liceul absolvit. Experiența se poate acumula lucrând în restaurante pe partea de pregătire, acest tip de muncă fiind ideal pentru a învăța practicile de igienizare și depozitare a alimentelor și de utilizare a echipamentelor de bucătărie.
Elevii și studenții pot lucra încă din timpul liceului/facultății sau al vacanțelor de vară pentru a învăța, mai întâi, ce face un ajutor de bucătar, iar apoi să urmeze cursuri de formare pentru a avansa către un job full time de bucătar. Este posibil să ai nevoie și de cunoștințe medii de limba engleză pentru a înțelege ingredientele, tehnicile și ustensilele folosite pentru gătit.
Program și mediu de lucru
Mediul de lucru într-o bucătărie este unul dinamic și este nevoie să fii prezent cu toate simțurile – văzut, auzul, mirosul și gustul pentru ca activitatea să decurgă eficient, iar preparatele să fie mereu gustoase.
Programul unui bucătar poate începe dimineața devreme, înainte să se deschidă restaurantul, și să se termine după ultimul client. Turele de 10 sau chiar peste 12 ore sunt frecvente în acest domeniu. La fel și turele de dimineață, de seară sau de weekend și chiar și lucrul peste program, în cazul în care au apărut clienți pe ultima sută de metri. Săptămâna de lucru pentru un bucătar poate să ajungă la 6 zile.
Așadar, programul de lucru include zilele de weekend și sărbătorile, cum sunt Crăciunul, Paștele, Anul Nou. Aceste ocazii speciale îndeamnă oamenii să iasă la restaurant și să sărbătorească, deci, bucătarul și tot staff-ul unui restaurant sau hotel sunt la muncă.
Dar, concret, unde te poți angaja?
Restaurant (mic sau de top)
Rulotă fast food
Cantină
Hotel
Vas de croazieră
Cafenea sau bistro
Pensiune
Firmă de catering
Posibilități de avansare
În cazul job-ului de bucătar, poți să avansezi destul de rapid în carieră, dacă dai dovadă de pasiune, implicare și seriozitate. Totuși, ca să ajungi să te numești chef, ai nevoie de ani valoroși de formare și experiență. Mulți bucătari renumiți nu se jenează să vorbească deschis despre cum și-au început cariera culinară ca mici ajutori de bucătari, curățând cantități uriașe de cartofi.
Ajutor de bucătar vs. bucătar vs. bucătar șef
Iată care este traseul pe care îl ai de parcurs dacă vrei să dezvolți o carieră de bucătar:
– Ajutor de bucătar: este o poziție entry-level pentru cineva care nu are studii sau experiență anterioară. Fișa de post pentru ajutor bucătar include – asistarea bucătarului în prepararea meniului, păstrarea curățeniei în spațiul de lucru, debarasarea și spălatul vaselor, pregătirea ingredientelor (spălat, cântărit, tăiat etc.), depozitarea produselor, întreținerea echipamentelor de gătit și alte sarcini atribuite de bucătar. Treptat, ajutorul de bucătar poate să avanseze spre poziția de bucătar.
– Bucătar: este cineva care a urmat un curs de specializare și are deja minim un an de experiență în bucătărie. Printre responsabilitățile bucătarului se numără crearea, testarea și bugetarea unui meniu, precum și prepararea felurilor de mâncare. Bucătarul se asigură că preparatele care ajung pe masa clienților respectă cele mai înalte standarde de calitate, prospețime și gust. Acesta coordonează activitatea ajutorului de bucătar și se subordonează bucătarului-șef.
– Bucătar-șef sau chef: este cea mai înaltă poziție într-o bucătărie, rezervată celor ce au absolvit o școală sau un curs de specializare și au acumulat ani valoroși de experiență. Atribuțiile bucătarului șef includ stabilirea meniul, alegerea furnizorilor, coordonarea întregii echipe și luarea deciziilor culinare ce țin de selecția ingredientelor, tehnica de gătire, montajul sau plating-ul care să pună în valoare preparatul.
Cât câștigă un bucătar în România
Salariul unui bucătar este de 2.326 de lei net, iar suma reprezintă o medie națională. Salariul unui bucătar începător, pe postul de ajutor de bucătar, este de 2.172 lei net, iar salariul unui bucătar șef ajunge la 5.775 lei net.
Sunt câțiva factori care duc la venituri mai mari, cum este tipul locației – bucătarii din restaurantele de lux și cele din hotelurile de 4 și 5 stele pot câștiga de două sau trei ori mai mult. Și joburile sezoniere în locațiile turistice sau cele pe vase de croazieră aduc venituri mai mari, dar creșterea este atribuită mai degrabă sumelor provenite din bacșișuri, care suplimentează salariul de bază.