Domeniul medical este unul plin de provocări, dar și de satisfacții pe măsură. Asistenții medicali sunt principalul ajutor al medicilor și, în același timp, sunt responsabili în mare măsură de starea de bine a pacienților. Însă această meserie nu este pentru oricine, cu atât mai puțin pentru cei slabi de inimă. Asta chiar dacă este clar că, de cel puțin doi ani, mai mult ca niciodată, este o meserie a momentului.
Dar ce înseamnă să fii asistent medical, ce calități trebuie să ai, care sunt responsabilitățile acestui job, ce calificări sunt necesare, dar și unde poți să lucrezi ca asistent medical și ce salariu poți câștiga? Răspunsurile le vei găsi în acest articol.
De ce studii ai nevoie ca să ajungi asistent medical
Ca să ajungi asistent medical în România, trebuie să urmezi, în primul rând, cursuri de specializare la o școală de asistenți medicali. Cursuri de asistent medical se pot face atât la o facultate de profil, la specializarea de asistență medicală, cât și la o școală postliceală sanitară.
Înscrierea la o școală postliceală
De obicei, majoritatea optează pentru școala postliceală sanitară, iar motivul este faptul că admiterea este mult mai simplă decât cea la facultate, unde aceasta se face în baza unui examen cu două probe.
În cazul unui curs de asistență medicală în cadrul unei școli postliceale, admiterea se face în baza unui interviu, a mediei de la bacalaureat sau a unui test de aptitudini. Poți să devii asistent medical chiar dacă nu ai obținut o diplomă de bacalaureat, lucru care nu este valabil dacă vrei să te înscrii la facultate.
Odată ce te-ai înscris la școala postliceală, trebuie să urmezi cei trei ani de studii. În România sunt peste 100 de școlii postliceale pentru asistenți medicali, majoritatea, particulare.
Înainte de înscriere, ține cont că trebuie să verifici dacă școala pe care ai ales-o are acreditare. În caz contrar, riști ca certificarea obținută să nu îți fie recunoscută și să nu poți lucra în acest domeniu.
Înscrierea, taxele de înscriere și specializările pe care le vei studia pot să difere în funcție de regulamentul fiecărei școli postliceale.
Programa de studiu pe care o vei urma la o școală postliceală sanitară este asemănătoare cu cea care este respectată în cadrul facultăților de profil, fiind organizată astfel încât să poată fi parcursă pe durata celor trei ani de studii.
În această perioadă, la o școală de asistente medicale vei avea atât săptămâni de teorie, cât și săptămâni de practică, în cadrul cărora vei avea ocazia să te obișnuiești cu tot ceea ce ține de viitoarele tale responsabilități ca asistent medical.
La finalul studiilor vei da un examen de absolvire, care cuprinde o probă scrisă, o probă practică și susținerea unui proiect pentru a obține calificarea de asistent medical.
Înscrierea la o facultate de profil
Dacă dorești să devii asistent medical și să urmezi cursurile unei facultăți de profil, este nevoie, în primul rând, să absolvi liceul și să obții diploma de bacalaureat. Cele două probe pe care le vei susține pentru admitere vor fi la:
- Biologie – este materia obligatorie. Tematica pentru admitere cuprinde materia de clasa a XI-a, printre care se numără alcătuirea corpului uman și funcțiile fundamentale ale organismului uman (în acest caz, tematica este mai restrânsă sau mai complexă, în funcție de durata cursurilor, care poate fi de trei sau de patru ani. Și de calificarea obținută):
- Chimie sau Fizică, la alegere – Tematica pentru admitere la chimie cuprinde materia de clasa a X-a și materia de clasa a XI-a, iar cea pentru fizică materia de clasa a IX-a și de clasa a X-a.
În cazul în care urmezi cursurile unei facultăți, la finalul studiilor, care durează patru ani pentru asistent medical generalist sau trei ani pentru asistent medical balneofiziokinetoterapeut, poți să urmezi și un program de master.
Certificatul de membru OAMGMAMR
Odată ce ai obținut calificarea de asistent medical, poți profesa doar după ce ai obținut certificatul de membru OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România).
Trebuie să ai în vedere că certificatul trebuie avizat anual, așa cum prevede legea. Avizul îl poți obține doar dacă ai acumulat 30 de credite de educație medicală continuă (EMC).
Aceste credite sunt obligatorii atât pentru medici, cât și pentru asistenții medicali, deoarece dovedesc că ești la curent cu orice schimbare în domeniul medical și că ai dobândit noi cunoștințe și abilități profesionale care te ajută să îți faci meseria așa cum trebuie.
Cum poți obține aceste puncte? Conform OAMGMAMR, punctele le poți obține dacă participi la ateliere de practică, cursuri de EMC sau de perfecționare, urmezi stagii de practică, mergi la conferințe sau publici materiale științifice medicale și nu numai.
Valabilitatea diplomei de asistent medical generalist
Diploma de asistent medical generalist nu expiră, însă, conform legii, vei avea nevoie de o reatestare a competențelor în cazul în care nu profesezi cel puțin un an neîntrerupt în primii cinci ani de la finalizarea studiilor. Această reatestare este solicitată de OAMGMAMR și se obține în urma parcurgerii unui stagiu practic într-o unitate sanitară și a susținerii unei probe teoretice, la finalul cărora trebuie să obții un anumit punctaj de trecere.
Unde poți să lucrezi ca asistent medical
Odată ce ai obținut certificarea de asistent medical, poți să te angajezi la stat sau în sistemul privat.
Dacă alegi un job la stat, trebuie să participi la concursul de angajare ca să obții un post într-un spital. Concursul constă într-o probă practică și una teoretică și apoi într-un interviu. Joburile disponibile le poți găsi pe site-ul spitalelor de stat sau pe site-ul posturi.gov.ro. Le vei găsi însă și pe JobRadar, inclusiv pe cele din sistemul privat. În prezent sunt disponibile peste 1.250 de posturi vacanțe pentru asistenții medicali.
Calificări pentru asistenți medicali
Iată și pe ce tipuri de posturi poți să lucrezi, în funcție de calificările disponibile pentru asistenții medicali.
De regulă, majoritatea asistenților medicali din spitale sau clinici au calificarea de asistent medical generalist. Principalele responsabilități presupun asistarea medicului pentru investigații, programări, administrarea tratamentelor și nu numai.
Un asistent medical generalist poate opta să urmeze și cursuri de specializare în laborator, radiologie și imagistică medicală, balneofiziokinetoterapie, farmacie, sănătate publică și igienă sau nutriție.
Ca asistent medical radiolog te vei ocupa nu doar de asistarea medicului la examenele radiologice, ci și de pregătirea pacienților pentru examenele radiologice și a instrumentelor și materialelor necesare. Totodată, trebuie să asiguri igiena secției de radiologie, dar și să programezi pacienții pentru investigații.
Dacă urmezi cursuri de specializare pentru asistent medical de laborator, atunci responsabilitățile tale vor fi recoltarea și analizarea probelor de la pacienți, programarea pacienților pentru investigații, dar și aprovizionarea laboratorului cu materialele necesare.
Ca asistent medical balneofiziokinetoterapeut, responsabilitatea ta va consta în efectuarea tratamentelor în funcție de fișa de tratament a pacienților. Concret, aceste tratamente includ electroterapie, termoterapie, reflexoterapie, masaj și fizioterapie. Poți să lucrezi în centre de recuperare, centre SPA, clinici și spitale balneare sau centre de înfrumusețare și remodelare corporală.
Dacă ai finalizat un curs de asistent farmacie, vei putea lucra, bineînțeles, în farmacii, dar și în laboratoare farmaceutice, depozite și fabrici de medicamente sau centre de distribuție a medicamentelor.
Responsabilitățile tale vor fi etichetarea medicamentelor, inventarierea stocurilor, distribuirea medicamentelor, verificarea prescripțiilor și altele asemenea.
Alte specializări pe care le poți avea când finalizezi o școală asistenți medicali pot fi: asistent medical terapie intensivă, asistent medical dentar, asistent medical oftalmologie, asistent medical de urgență, de familie și nu numai.
Poți lucra ca asistent medical pe orice secție a unui spital, atât timp cât obții specializarea necesară.
Salariile asistenților medicali
Mulți tineri decid ca după finalizarea studiilor să plece în străinătate, pentru a câștiga mai mulți bani, așa explicându-se lipsa cadrelor medicale de la noi. Cu toate acestea, salariile asistenților din România sunt subestimate de mulți.
Astfel, vezi mai jos grila de salarizare pentru asistenți medicali, actualizată la zi:
– Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă – 4.173 lei
– Asistent medical, tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat, asistent medical de laborator clinic licenţiat, licenţiat în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnician dentar licenţiat, asistent medical dentar licenţiat, tehnician de farmacie licenţiat, tehnician de audiologie şi protezare auditivă licenţiat, asistent medical de profilaxie dentară licenţiat, asistent medical licenţiat în nutriţie şi dietetică, moaşă; debutant – 3.950 lei
– Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medica specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician dentar specialist, asistent dentar; principal – 4.087 lei
– Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medical specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician dentar specialist, asistent dentar – 3.900 lei
– Asistent medical, asistent medical specialist, tehnician superior de imagistică, radiologie, radioterapie şi radiodiagnostic, cosmetician medical specialist, asistent medical specializat, tehnician de laborator clinic, tehnician de farmacie, asistent de fiziokinetoterapie, asistent medical de urgenţe medico-chirurgicale, asistent medico-social, tehnician dentar specializat, asistent de profilaxie stomatologică, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie, asistent medical generalist, tehnician de radiologie şi imagistică, tehnician de audiologie şi protezare auditivă, tehnician de protezare oculară, asistent medical de geriatrie, gerontologie şi asistenţă socială pentru vârstnici, asistent medical de igienă şi sănătate publică, fiziokinetoterapeut, cosmetician medical, asistent medical nutriţionist şi dietetician, tehnician dentar specialist, asistent dentar; debutant – 3.850 lei
Asistent medical, principal – 3.910 lei
Asistent medical – 3.860 lei
Asistent medical, debutant – 3.750 lei