Meseria de sudor este cu adevărat o brățară de aur, cum spune proverbul. Căci, deși foarte bine plătită, nu sunt mulți cei dornici să o învețe. Iar piața locurilor de muncă, atât din România cât și din străinătate este plină de oferte pentru meseriașii pricepuți în domeniu.
Într-o perioadă în care cei mai mulți aspiră să ocupe locuri de muncă la birou și chiar în funcții de conducere, cei care știu meserii sunt la mare căutare și au șansa de a fi remunerați pe măsură. Iar sudorii se încadrează în categoria celor foarte căutați. Căci mai sunt puțini cei care cunosc cu adevărat tainele acestei meserii.
Cu ce se ocupă un sudor?
Ei bine, sudează, vei spune. Însă tehnica de sudare este o artă și necesită aptitudini în acest sens. Cei care lucrează ca sudori realizează prin sudare îmbinări nedemontabile, menite să ducă la obținerea unor structuri interne continue și omogene. Cu ajutorul diferitelor tehnici și aparate, se fac subansambluri, piese, componente utilizate în diferite domenii, precum construcțiile metalice, instalațiile de ridicat, consuctele ți cazanele de apă, abur sau fluide tehnologice, recipiente sub presiune și altele. Mai mult decât atât, tot prin utilizarea energiei termice, cu arc electric, flacără de gaze sau alte surse de energie, se pot tăia sau decupa diferite piese. Tocmai de aceea, cei care doresc să devină sudori trebuie să știe există mai multe ramuri ale aceleiași meserii. Astfel, sudorii pentru sudare manuală lucrează cu tehnici prin topire electrică sau cu flacără cu gaze, prin procedee conexe, cu jet de plasmă sau prin sudare semiautomată, precum și prin presiune. Pe de altă parte, operatorii sudori se folosesc de sudarea automată, sub strat de flux, în baie de zgură ori în mediu de gaz, în vreme ce operatorii de tăiere utilizează energia termică, cu arc electric, flacără de gaze sau alte surse de energie neconvenționale.
Cum puteți deveni sudori
Pentru a efectua lucrări de sudare în domeniile reglementate este necesar ca sudorii să fie calificaţi şi specializaţi în domeniu. Pentru sudorii care desfăşoară activităţi într-un domeniu supus reglementărilor ISCIR, este necesară cunoaşterea şi aplicarea prevederilor prescripţiilor tehnice aplicabile. Pentru a putea lucra ca sudori, este nevoie, însă, de o serie de aptitudini. Este suficient să fii absolvent de gimnaziu, dar să deții abilități cum ar fi lucrul în echipă, abilitatea de a planifica activitatea proprie, urmărirea programului de pregătire profesională, comunicarea interpersonală, aplicarea normelor de protecţie a muncii, de prevenire şi stingere a incendiilor, a prevederilor prescripţiilor tehnice, utilizarea documentaţiei tehnice, aplicarea procedurilor de calitate, exploatarea echipamentelor / utilajelor / aparatelor şi a dispozitivelor necesare sudării/tăierii, pregătirea operaţiei de sudare/tăiere, aplicarea procedeelor de sudare/tăiere.
Toate acestea se dobândesc și în urma cursurilor de calificare, în jur de 320 disponibile. Căci modulele de pregătire intensivă profesională teoretică și practică au drept scopuri inițierea în meseria de sudor, perfecționarea în diferite proceduri de sudare, aprofundarea cunoștințelor dobândite în vederea susținerii unui examen de evaluare, precum și creșterea nivelului profesional în vederea autorizării. În general, cursurile se desfășoară în ateliere, care dispun de toate materialele și aparatele de sudură necesare perfecționării cursantului. Sudorii sunt pregătiți individual sub îndrumarea unui tehnician instructor sudor.
Cursantii primesc la inceperea cursului materialele necesare. Un curs intensiv durează minimum 80 ore de sudură efectivă, ceea ce presupune exerciții de la simple la complexe, pe durata a cam patru săptămâni. Există instituții de pregătire care, dacă observă că un cursant nu are abilitățile necesare pentru a fi un sudor bun, întrerup cursul și returnează cursanutului suma plătită, după minimum 3 zile de evaluare. În general, programul de studiu este flexibil, în funcție de disponibilitatea curanților. Important de reținut este faptul că pregătirea teoretică se desfășoară separat de cea practică. Un curs complet de calificare costă în jur de 1000 lei și durează cam 20 săptămâni.
Salariile merită efortul
Atât în România, cât și la nivel internațional, meseria de sudor este bine plătită. Cei care o stăpânesc își pot găsi cu ușurință locuri de muncă. Piața europeană caută sudori mai mult sau mai puțin experimentați, oferind condiții de muncă foarte atractive. Totuși, există diferențe de salarizare în ofertele de la angajatori, chiar din aceeași țară. Și asta pentru că se pune accent pe experiența viitorului angajat. Cu cât experiența este mai mare, cu atât salariile sunt mai consistente. De asemenea, companiile mici care au nevoie de sudori nu își permit să-și remunereze angajații ca marile corporații. Iar cei mai căutați sudori sunt cei specializați în metodele MIG / MAG sau TIG.
În Germania, spre exemplu, un sudor MIG / MAG poate primi în jur de 3000 euro în mână lunar, în vreme ce un specialist TIG câștigă în medie 2500 euro net. Cei specializați în autogen primesc cam 15 euro net pe oră. Bine de știut este că sistemul german oferă și o serie de bonificații, cum ar fi pentru durata muncii la o companie, indemnizații de vacanță, bonus pentru aducerea unor colegi pricepuți în firmă, masă și/sau cazare. Un mic impediment ar fu cunoașterea limbii germane și deținerea permisului de conducere autovehicule categoria B. În Olanda, salariile pentru sudori se încadrează între 2500 euro și 3500 pentru cei mai experimentați, iar angajatoii oferă cazare gratuită. În Franța, salariile sunt între 2400 și 2600 euro net lunar. În Suedia, un sudor cu minimum un an de experiență este plătit cu 20 euro pe oră net. În Norvegia, un sudor SAW cu cel puțin 3 ani de experiență poate primi chiar și 4000 euro în mână lunar. Elveția este cea mai avantajoasă țară din punct de vedere al salariilor pentru sudori, remunerațiile pornind de la 25-30 euro pe oră și putând ajunge chiar și la 4800 euro lunar. Deși pare greu de crezut, în România, meseria de sudor este una dintre cele mai căutate și bine plătite, alături de cele din IT sau contabilitate. Meseriașii care știu să sudeze în argon, sunt la mare căutare și foarte apreciați. În orașele mari, salariile depășesc 3500 lei pentru sudorii experimentați. În luna decembrie, numai pe platforma eJobs.ro existau peste 720 oferte de locuri de muncă pentru sudori.