Peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu. Avertismentul e auzit tot mai des din partea multor companii de tehnologie și nu numai, care precizează că printre joburile care vor dispărea în următorii 25 de ani se numără contabilii, lucrători agricoli şi chiar muncitorii în construcţii.
Alte prognoze sunt și mai rele și merg până într-acolo încât susțin că jumătate dintre locurile de muncă actuale nu vor mai fi în următoarele decenii. Deloc. Și includ mult mai multe joburi, dintre care unele ”pe val” în prezent.
Chiar dacă teoriile conspirațiilor nu sunt puține, realitatea e că astfel de efecte apar inclusiv ca urmare a progreselor tehnologice și științifice. Și la fel de adevărat e că în locul joburilor care dispar vor veni altele, care nici nu există în prezent.
Tehnologia va revoluționa societatea și afacerile, dar și modul în care trăiesc oamenii. Tendințele tehnologice vor schimba modul în care oamenii muncesc, învață, produc bani, fac afaceri, caută servicii și tratamente medicale sau își petrec vacanțele.
Iată câteva dintre cele mai importante tendințe tehnologice, care s-au conturat deja sau urmează:
– Munca online, munca de acasă, cu tehnologii de tip Virtual Port Network (VPN)
– Cumpărături online și realitate virtuală prin care oamenii pot testa produsele fără să le atingă
– Cumpărături prin care oamenii pot duce experiența la un nivel înalt, prin căutare vizuală și Inteligență Artificială (IA)
– Învățarea la distanță prin utilizarea programelor de tip Zoom, Meet, Microsoft Teams, Skype, Webex, Google Classroom, Discord și altele
– Livrare de pachete la domiciliu cu roboți
– Vânzări pe mobil, capacitatea de a plăti cu servicii Apple Pay sau Google Pay
– Lanțul digital de aprovizionare 4.0, care folosește tehnologii avansate tip Blockchain, Cloud sau Big Data
– Modalități de plată digitale și de plată fără contact ce ajută în evitarea pericolului de infectare cu COVID-19 (sau orice alt virus ar putea apărea la un moment dat)
– Divertisment online, concerte, înregistrările live online.
– Telesănătate, prin care oamenii se pot conecta cu un doctor oriunde și oricând, prin intermediul unui ecran de laptop sau smartphone
– Fabricația aditivă, cunoscută cu denumirea de imprimare 3D, prin care se construiesc obiecte tridimensionale
– Tehnologii de Informație și Telecomunicații de înaltă capacitate
– Modalități comerciale de a folosi tehnologia 5G
– Roboți și drone pentru diferite servicii (dezinfectarea spațiilor publice, distribuirea hranei oamenilor din carantină, plimbarea animalelor de companie, dar lista ar putea fi exinsă în funcție de noile nevoi. Și orice se poate. Perioada pe care am traversat-o ne-a arătat că orice se poate).
Realitatea e în continuă schimbare, una extrem de rapidă, iar perioada pe care am traversat-o nu a făcut decât să grăbească acest proces. În acest context, în următorii 25-50 de ani, principalele meserii ale viitorului vor fi:
- Specialist în robotică și în Inteligență Artificială (IA)
- Dezvoltator de software și aplicații IT
- Director de vânzări, analist de marketing, consilier financiar
- Logoped, fizioterapeut, asistentă medicală, manager medical.
Angajații care ar trebui să se reprofileze
Progresul continuă și apar noi profesii, iar afectați vor fi unii angajați, care își vor pierde job-urile. Automatizarea și programele de software de inteligență artificială pot elimina anumite posturi în servicii și anumite locuri de muncă.
Specialiștii spun că cel mai mare impact va fi simțit în domenii precum: transport, servicii pentru consumatori, servicii pentru clienți, logistică.
Locurile de muncă care vor dispărea în următoarele decenii pot fi:
- Muncitor tipograf și dactilograf
- Cititor de contoare
- Casier încasator parcare
- Formator specializat în educație primară și secundară
- Operator de telefonie
- Asistent de farmacie
- Lucrător poștal, curier, operator proiecție film
- Reporter de știri, crainic radio și TV, corespondenți
- Tehnician de terapie respiratorie
- Funcționar bancar și funcționar administrativ.
În plus, vor dispărea șoferii, care sunt la mare căutare mai ales în această perioadă, în contextul în care tot mai multe mașini vin integrate cu funcția de pilot automat, iar principalul avantaj al acestora este eficiența în timpul condusului.
În plus, acestea pot funcționa 24 de ore din 24, pot analiza mult mai bine drumul în timpul mersului, iar astfel rata accidentelor scade.
Vor dispărea încet-încet și casierii, în contextul în care din ce în ce mai multe magazine, inclusiv din România, au implementată funcția de „self pay”. Practic, îți scanezi singur produsele la casă și plătești rapid. Și nimeni nu mai ia salariu pentru asta.
La fel ca și în cazul mașinilor, casele de marcat pot funcționa fară oprire, iar majoritatea clienților s-au adaptat acestui mecanism.
Scopul acestor case de marcat inteligente este de a elimina pe cât de mult posibil statul la coadă. Mai puțin stres, mai puțină aglomerație, iar clientul este mult mai mulțumit.
La fel se va întâmpla și cu angajații care acum ocupă poziții de Front desk. Dacă înainte aveai nevoie de o persoană care să te întâmpine în locație și sa te ajute cu informații, acum roboții pot face acest lucru.
Primii care au adoptat această inițiativă au fost cei din domeniul bancar. Chiar și în România există deja acele mașinării inteligente care te pot ajuta cu informațiile de care ai nevoie.
Te pot ajuta de exemplu cu ghidarea în locație sau detalii despre serviciile și produsele companiei respective. Iar serviciul e deja extins și în afara băncilor.
Chiar și domeniul agricol este obligat să țină pasul cu tehnologia. Utilajele agricole vor avea prețuri tot mai accesibile și vor fi folosite la scară tot mai largă.
Fie că vorbim de tractoare, prese de balotat sau orice alt utilaj, toate acestea pot fi utilizabile fără folosirea directă a omului. Acestea pot fi controlate de la distanță, eficiența lor fiind ridicată.
O altă categorie a angajaților care vor trebui să se orienteze este aceea formată din lucrători în uzine sau fabrici. Tot mai multe fabrici și uzine au început deja să inlocuiască personalul uman cu cel robotic.
Iar asta, vrei nu vrei, se întâmplă deja și în România. La uzina Dacia de la Mioveni, de exemplu, procentul de robotizare este deja la peste 5%.
Joburile viitorului, pentru care ar trebui să ne pregătim încă de acum
Persoanele care lucrează în astfel de domenii sau care studiază pentru a se specializa în astfel de posturi vor fi nevoite să se reorienteze. Și asta, rapid! Vor fi la mare căutare cursuri care să asigure un altfel de viitor:
- Cursurile de specializare în robotică
- Cursuri de Inteligență Artificială (IA)
- Cursuri de programare și cursuri de alfabetizare digitală new media
- Cursuri în securitate cibernetică
- Cursuri de specialist în activitatea de Coaching și altele.
La mare căutare vor fi analiştii în securitate cibernetică, designerii de avatari robotici, inginerii biomedicali și cei genetici, spun specialiștii.
Meserii precum „creator de realitate virtuală și augmentată” ori „designer avatari robotici” par acum de domeniul SF. Însă astfel de profesii vor lua locul joburilor clasice în următorii 10 ani, iar oamenii nu vor avea altceva de făcut decât să se adapteze cerinţelor impuse de piaţa muncii.