Dispariția restricțiilor anti-Covid-19 a revigorat domeniul HoReCa, fiind vorba despre un plus exploziv de oferte pe piața muncii, pentru lucrători în industria ospitalității. Cu toate acestea forța de muncă este deficitară.
București, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu sunt principalele localități în care au fost publicate cele mai multe oferte de muncă în acest domeniu, fără însă a lua în considerare orașele stațiune care se bazează în principal pe industria ospitalității.
Creștere cu peste 260%
Oferta este cu atât mai spectaculoasă cu cât a crescut de două ori mai mult față de primul an al pandemiei, dar și cu 2% peste ultimul an de normalitate, 2019. Oferta posturilor disponibile pentru domeniul HoReCa a crescut și peste hotare, reprezentând peste 9,4 la sută din totalul locurilor de muncă din străinătate, iar cele mai multe se regăsesc în Grecia Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia, se arată într-un studiu realizat de platforma de recrutare online, eJobs: „Revenire explozivă în HoReCa: peste 11.000 de joburi noi de la ridicarea restricțiilor, cu 153% mai multe față de 2021, cu 262% în plus față de 2020 și chiar cu 22% peste ultimul an de normalitate, 2019. Candidații rămân însă sceptici.
De la ridicarea restricțiilor, angajatorii din HoReCa au scos peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate. Acest lucru plasează industria ospitalității pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs în această perioadă, după Retail. Mai mult, numărul joburilor din HoReCa din perioada 9 martie-prezent este cu 153% față de același interval al anului trecut și cu 22% mai mare comparativ cu 2019, arată datele eJobs România, liderul pieței de recrutare. Dacă e să comparăm cu 2020 chiar, perioadă care s-a suprapus și cu lockdown-ul, creșterea e spectaculoasă: +262%.
Potențialii candidați sunt sceptici
Cu toate că oferta de angajare e una explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu. Numărul aplicărilor înregistrat în perioada 9 martie-prezent este în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se observă însă o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, nonpandemic, 2019.
„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.
Cele mai multe oferte de angajare din HoReCa au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, dar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, fiind început de sezon estival. Capitala este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe joburi în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare. Ea este urmată de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu.
Străinătatea e mai tentantă?
„Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival, din păcate însă deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă. În acest sens, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști însă că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România vor se vor reîntoarce la joburile din HoReCa”, mai spune Bogdan Badea.
Dacă vorbim de joburile în străinătate scoase la bătaie în industria ospitalității, 9,4% din totalul de locuri de muncă din HoReCa sunt oferte de angajare în afară. Cele mai multe locuri de muncă scoase în acest sector sunt în Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia. Important de precizat e că nu doar HoReCa se află pe un trend ascendent, ci întreaga piață. De la începutul acestui an până în prezent au fost publicate aproape 152.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproape 80% mai multe față de 2020. Practic, oferta de angajare a ajuns la nivelul celei de dinainte de pandemie.
Granturile obligă
Firmele care primesc bani prin granturi HoReCa sunt obligate să-și mențină activitatea 6 sau 12 luni. Astfel, companiile care primesc granturile date de Guvern pentru domeniul turistic și domeniul alimentației publice sunt obligate să-și mențină activitatea, în funcție de sumele încasate de la stat, până la 12 luni, conform legislației granturilor pentru HoReCa. Cei care nu vor reuși asta vor fi obligați să restituie integral granturile încasate. Acestea sunt stabilite prin OUG 224/2020 și prin normele procedurale din Ordinul Ministerului Economiei 991/2021. Cadrul legal prevede o obligație a firmelor de a rămâne active, pentru o anumită perioadă, dacă au accesat granturile. Conform ordonanței, companiile din domeniul HoReCa ce au fost afectate de criza coronavirusului pot obține granturi de până la 800.000 de euro, echivalent în lei. Ajutorul poate fi accesat și de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
Cei care încasează de la stat până la 200.000 de euro, echivalent în lei, trebuie să-și mențină activitatea minimum șase luni. Cei care încasează peste 200.000 de euro, echivalent în lei, trebuie să-și mențină activitatea cel puțin 12 luni. Nu se vor lua în considerare perioadele în care autoritățile decid suspendarea sau întreruperea activității comerciale a firmelor.
„Beneficiarii schemei de ajutor de stat prevăzute de prezenta ordonanță de urgență au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni sau 12 luni de la data primei plății, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricții de natură a impune suspendarea ori întreruperea activității comerciale. Perioada de suspendare ori întrerupere a activității comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăți”, prevede ordonanța.
Autoritățile vor supraveghea ulterior companiile care au accesat granturile și, dacă nu se va respecta condiția menținerii activității timp de cel puțin șase sau 12 luni, vor cere banii înapoi integral, așa cum scrie la articolul 9 al ordonanței. „Ajutorul de stat se recuperează în integralitate și în situațiile în care se constată că beneficiarii nu au respectat prevederile prezentei scheme de ajutor de stat, inclusiv faptul că: a) nu au respectat obligația menținerii activității în condițiile art. 5”, este precizat, mai exact, în actul normativ.