Din acest an, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.
Anul 2024 ne aduce creșteri ale taxelor și impozitelor locale, ca urmare a noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit noul proiect al bugetului de stat. Cei care dețin case, mașini și terenuri plătesc mai mult din acest an, comparativ cu anul trecut, ca urmare a indexării cu rata inflației.
Taxele și impozitele locale (care se plătesc pentru case, mașini și terenuri) cresc cu 13,8%, în cele mai multe localități. Acesta este efectul indexării cu rata anuală a inflației și este totodată una dintre cele mai semnificative majorări din ultimii ani.
Trebuie precizat că, la fel ca în anii trecuți, cei care plătesc taxele locale anticipat și integral, până la finalul lunii martie, beneficiază de o bonificație, o reducere de 10%.
În legislația fiscală a apărut și un impozit special pentru imobilele și mașinile scumpe, așa-numita ”taxă pe lux”, în cotă de 0,3%. Taxa va fi aplicată sumelor care trec de jumătate de milion de euro în cazul caselor, respectiv 75.000 de euro, în cazul vehiculelor.
A fost totodată eliminate, încă din noiembrie 2023, scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști, este vorba de un impozit de 10% pentru acea sumă care depășește un salariu de 10.000 lei brut. IT-iștii sunt scutiți de la contribuția la Pilonul 2. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu mai sunt scutiți de contribuție la sănătate și de contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) și vor plăti 10% impozit pe venit pentru tot ce depășește salariul de 10.000 lei brut.
Este menținută cota redusă de TVA de 5% pentru: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, livrarea de lemn de foc și energie termică, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice, grădini botanice.
Se percepe o cotă de 9% (în loc de 5%, ca până acum) pentru: livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, acces în parcuri de distracții, bâlciuri și parcurile recreative.
Se aplică o cotă standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, cu excepția cozonacului și biscuiților.
Cresc accizele la țigări, alcool și la zahăr: între 5-8g/100ml – 0,4 lei/litru și peste 8g=0,6 lei/litru.
Cota TVA pentru achiziția locuințelor noi a fost și ea majorată, de la 5% la 9% pentru imobilele de până în 120 de metri pătrați și până în 600.000 de lei (echivalentul a 120.000 euro), fără TVA.
Obligaţiile fiscal pot fi plătite la administratiile financiare sau la casieriile direcțiilor de impozite și taxe locale sau prin www.ghiseul.ro. Pentru plata cu cardul prin Ghișeul.ro nu se percep comisioane.
În Sectorul 3 al Capitalei, de exemplu, oamenii pot plăti taxele și la automatele de tip self-service din mai multe centre comerciale, la oficiile poştale şi agenţiile CEC din Sectorul 3, precum şi la cele trei sedii ale Direcției Generale Impozite și Taxe Locale – Sector 3.
Impozitele pot fi plătite după un calendar stabilit prin Codul Fiscal. În acest sens, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport se plătesc anual, în două rate egale, până la data de 31 martie, respectiv 30 septembrie (inclusiv).
Cei care achită taxele până la 31 martie (inclusiv), tot impozitul anual, va primi o bonificație de până la 10%.
Dacă însă plata se face după expirarea termenului de plată, atunci se calculează majorări de întârziere. Potrivit articolului 183 din Legea 207/2015, nivelul acestor majorări este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, potrivit Direcției Generale Impozite și Taxe Locale – Sector 6.
Sistemul de impozitare se schimbă și pentru microîntreprinderi din acest an, pentru SRL-uri.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, există două cote de impozitare pentru microîntreprinderi, însă acestea NU depind de numărul de salariați, la fel ca în anii trecuți. Cotele de impozitare care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024 sunt de 1% și de 3%. Microîntreprinderile plătesc anul acesta un impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. S-a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate depășește 30%.
Dacă depășești cifra de afaceri valabilă pentru cota de impozitare 1%, atunci vei aplica automat cota de 3% începând cu trimestrul în care ai depășit, fără a fi nevoie de declarații suplimentare. Se modifică doar cota de impozitare, vectorul fiscal nu se schimbă.
Companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Pe lângă investiții, din totalul cifrei de afaceri vor fi scăzute și accizele, iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.
Băncile plătesc din acest an un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri.
Companiile din petrol și gaze care raportează afaceri peste 50 milioane de euro plătesc un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri.
Pe lângă impozitul aplicat veniturilor obținute, firmele vor reține și vor plăti la ANAF și impozitul pe dividende aferent dividendelor distribuite și plătite asociaților, conform hotărârilor AGA, în funcție de părțile sociale deținute în actul constitutiv.
În 2024 vor fi două tipuri de impozitare:
- Impozit pe profit
- Impozit pe venitul microîntreprinderilor – opțional, doar dacă se îndeplinesc cumulativ condițiile:
- cifra de afaceri de sub 500.000 de euro
- minim 1 angajat cu normă întreagă (cu contribuții la salarii plătite la salariul minim brut), sau administrator cu contract de mandat (cu contribuții la salarii plătite tot la salariul minim brut)
- venituri din alte coduri CAEN, exceptând consultanța (veniturile din consultanță și/sau management trebuie să reprezinte mai puțin de 20% din cifra de afaceri)
- asociații firmei nu dețin titluri de participare la mai mult de trei microîntreprinderi. Dacă unul din asociați deține peste 25% din părțile sociale/firmă în patru societăți plătitoare de impozit micro, atunci una dintre firme trebuie să treacă la impozit pe profit.
Dacă depășești cifra de afaceri de 500.000 de euro, sau nu mai îndeplinești oricare din condițiile prevăzute pentru a te incadra ca microîntreprindere, atunci firma devine plătitoare de impozit pe profit. Trecerea de la microîntreprindere la profit se va face din trimestrul următor celui în care s-a depășit plafonul de venituri.
Impozitarea microîntreprinderilor se va face raportat la cifra de afaceri și la codurile CAEN declarate.
Compania va reține și va plăti la ANAF taxele aferente salariilor:
Taxe pe salarii
- contribuția de asigurări sociale (CAS) în procent de 25%, suportată de angajat
- contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în procent de 10%, suportată de angajat
- contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) în procent de 2.25%, suportată de angajator
- impozit pe veniturile din salarii, în cuatum de 10%, ce va fi suportat de angajat.
Firmele care plătesc impozit pe profit vor fi taxate cu aceeași cotă de impozitare de 16%. Impozitul se va aplica la profitul companiei, nu la cifra de afaceri a acesteia.
În ceea ce privește dividendele, dacă repartizezi dividende în 2024, indiferent de regimul de impozitare se va plăti același impozit pe dividende de 8% aplicat sumei repartizate și plătite ca dividende asociaților firmei.
Comparativ, și de anul trecut, potrivit modificărilor din codul fiscal, firmele au plătit taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende. Guvernul stabilise pentru anul 2023 noi reguli de încadrare a firmelor în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, prin OG 16/2022. Prevederile Ordonanței nr. 16/2022 au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
De asemenea, impozitul specific este o formă specială de impozitare care vizează industria HoReCa și care a fost eliminat din anul 2023.