Totul despre meseria de contabil. De ce studii ai nevoie, ce salariu poți obține

Meseria de contabil este esențială pentru orice firmă, oferind stabilitate pe termen lung și oportunități sigure, cu condiția să îți placă cifrele.

totul despre meseria de contabil

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă, să interpreteze rezultatele activității din unitate și să realizeze documentele de sinteză ale societății. Cu alte cuvinte, cu o astfel de meserie nu vei ”sta pe bară” niciodată.

Dacă ești la început de drum sau vrei să-ți schimbi meseria, e una dintre opțiunile bune, ”pe viață”. Sigur, trebuie să-ți placă cifrele și să faci niște studii în prealabil, dar e o investiție în viitorul tău.

Citește mai jos tot ce trebuie să știi despre meseria de contabil și cum poți deveni un profesionist în domeniu.

Cum devii contabil

Înainte de toate, trebuie să înțelegi că această profesie este una în care cunoștințele teoretice și cele practice (experiența profesională) sunt necesare în egală măsură.

Pentru a deveni contabil licențiat, vei avea nevoie de două diplome de studii:

Diplomă de licență de la o facultate cu profil economic

Pentru a deveni contabil, ai nevoie de o diplomă de învățământ superior de la orice facultate care are profil economic și care, la absolvire, îți atestă calitatea de economist.

Astfel, pe lângă Facultatea de Contabilitate, ai de ales între specializări precum Marketing, Management, Economie și Afaceri Internaționale, Economie Generală sau Statistică, toate dintre acestea fiind facultăți cu profil economic.

Licență de la CECCAR

Singura instituție care poate atesta calitatea de contabil autorizat sau de expert contabil a unei persoane este CECCAR. Astfel, pentru a deveni contabil, este necesar să susții un examen organizat de instituție, în care vei fi testat din diferite discipline, în funcție de calitatea pe care dorești să o obții:

  • Pentru contabil autorizat: vei susține un examen din disciplinele: contabilitate, fiscalitate și drept;
  • Pentru expert contabil: vei susține un examen din disciplinele: contabilitate, fiscalitate, drept, audit, expertiză contabilă, doctrina și deontologia profesiei contabile și evaluare economică și financiară a întreprinderilor. Pentru obținerea acestei calități, se vor susține două probe scrise.

Aptitudini necesare

Pe lângă studiile de specialitate, un bun contabil are nevoie și de anumite aptitudini specifice, care îl vor ajuta enorm pe parcursul activității sale și mulțumită cărora va reuși să exceleze în această profesie, avansând rapid în funcție. Printre acestea se numără:

  • Răbdare;
  • Viteză de reacție;
  • Organizare;
  • Responsabilitate;
  • Comunicare;
  • Atenție sporită la detalii;
  • Spirit de observație;
  • Seriozitate.

Având în vedere că un contabil are un rol foarte important în orice companie și ia deseori decizii strategice, acesta trebuie să-și poată prioritiza activitățile, astfel încât să se poată concentra pe cele mai importante.

De asemenea, meseria de contabil te poate aduce în situația în care să-ți dorești să lucrezi cu mai mulți clienți. În acest caz, este important să te poți concentra pe fiecare dintre aceștia, să înțelegi industria în care activează și să decizi ce reguli contabile ar putea fi potrivite pentru afacerea lor.

Pentru că lucrează foarte des cu date confidențiale, un contabil trebuie să fie un adevărat profesionist și să nu divulge informațiile la care are acces. Un contabil în care se poate avea încredere este un contabil bun, a cărui reputație va avea doar de câștigat.

Responsabilități

Despre contabilitate se spune că este jumătate știință exactă, jumătate artă. Vei înțelege această afirmație imediat după ce vei vedea fișa postului. Deși, cel mai probabil, primul tău job de contabil nu va presupune efectuarea tuturor acestor activități, un adevărat profesionist trebuie să ducă la îndeplinire următoarele sarcini:

  • Operează încasările și plățile în numerar, în conformitate cu registrul de casă;
  • Înregistrează facturile de prestații ale furnizorilor interni;
  • Analizează deconturile și operează avansurile din trezorerie;
  • Întocmește rapoarte financiar-contabile și verifică acuratețea acestora;
  • Înregistrează toate intrările de marfă în baza facturilor interne, facturilor externe NIR și DVI primite de la magazie;
  • Verifică, în fiecare zi, soldurile din casă, bancă, dar și avansurile în lei din trezorerie;
  • Respectă reglementările interne, dar și procedurile de lucru ale postului său.

Pe lângă aceste aspecte, un bun contabil se va ocupa și de îmbunătățirea permanentă a proceselor de lucru din interiorul companiei și va oferi recomandări superiorilor săi ori de câte ori identifică o modalitate de eficientizare a activității sale sau a întregii firme.

Avantajele profesiei de contabil

Cu toate că piața muncii a suferit schimbări notabile în ultimii ani, meseria de contabil a rămas la fel de relevantă: toate companiile, indiferent de profilul sau dimensiunea lor economică, au nevoie de cel puțin un contabil în firmă.

Posibilitatea de creștere salarială

În aceste condiții, oportunitățile de angajare pentru un contabil, fie el și începător, sunt foarte mari. Mai mult, odată cu acumularea de experiență profesională, un contabil poate înregistra venituri din ce în ce mai mari, fie din salarii, fie din activități suplimentare efectuate în afara serviciului, întreprinse pentru diverși clienți.

Stabilitate

O firmă care întâmpină dificultăți financiare și care este nevoită să facă restructurări de personal nu va renunța niciodată la contabilul său, deoarece activitatea acestuia este mult prea importantă pentru întreaga companie.

Astfel, dacă îți alegi această meserie, poți fi sigur că jobul tău este în siguranță și că angajatorii tăi nu vor renunța la tine atât de ușor.

Oportunități de avansare

Dacă, după o anumită perioadă, meseria de contabil autorizat nu îți mai aduce suficiente satisfacții, vei putea încerca să obții funcția de expert contabil. Acest salt în carieră îți va aduce, într-adevăr, responsabilități mai multe, însă, în același timp, și veniturile pe care le înregistrezi vor fi mai mari.

Ce salariu are un contabil

Cu toate că veniturile înregistrate în acest domeniu nu sunt la fel de mari ca în alte industrii, salariul mediu al unui contabil junior este unul acceptabil, care îți va permite să duci un trai decent după finalizarea studiilor. 

Majoritatea contabililor câștigă un salariu cuprins între 2.898 RON și 6.720 RON în prezent. Cât despre joburi, în acest moment sunt disponibile doar pe JobRadar24 peste 3.000 de locuri de muncă pentru contabili.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Anca Petrache este un copywriter pasionat, specializata in crearea de continut relevant si captivant pentru blogurile site-urilor de imobiliare, joburi si stiri, precum Imoradar24, Jobradar24 si Libertatea.
Notification Bell