Unde se pot angaja ucrainenii în România și ce presupune legislația în cazul lor

Într-un context dificil, pe care nimeni nu-l anticipa, ucrainenii veniți în România au nevoie de bani pentru a se putea întreține. Unii vor rămâne aici pentru o perioadă mai lungă, poate chiar de tot, și au nevoie de joburi, pentru a-și face un plan pentru ziua de mâine. O serie de platforme au sărit în […]

joburi pentru ucrainieni

Într-un context dificil, pe care nimeni nu-l anticipa, ucrainenii veniți în România au nevoie de bani pentru a se putea întreține. Unii vor rămâne aici pentru o perioadă mai lungă, poate chiar de tot, și au nevoie de joburi, pentru a-și face un plan pentru ziua de mâine.

O serie de platforme au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni în România care doresc să își găsească un loc de muncă în această perioadă. Adecco Jobs For Ukraine, Ukrainians in Iaşi și Jobs for Ukraine sunt doar câteva dintre principalele platforme care au lansat joburi pentru refugiații ucraineni. De asemeni, pe Jobradar24.ro mai mulți angajatori au postat anunțuri de angajare adresate direct refugiaților sau și acestora.

Adecco Jobs For Ukraine

Grupul Adecco a lansat recent o platformă globală dedicată pentru locuri de muncă, pentru a permite persoanelor afectate de criza din Ucraina să se conecteze cu diverse oportunități de angajare.

Noul portal este o platformă de postare gratuită, dedicată candidaților din Ucraina care caută de lucru în țările în care s-au refugiat și pentru angajatorii care caută lucrători în țările unde este prezent Grupul. Site-ul poate fi accesat fie în limba ucraineană, fie în limba engleză.

Portalul are următoarele funcționalități:

  • Căutare de locuri de muncă în aproape 60 de țări și regiuni din întreaga lume, în care Grupul Adecco este prezent, prin cele trei unități globale de afaceri: Adecco, LHH și Akkodis.
  • Acces la module de formare online gratuite, pentru crearea de CV-uri, căutarea unui loc de muncă și consiliere.
  • Recalificare și perfecționare în, spre exemplu, capacități digitale și competențe lingvistice.
  • Link-uri către site-uri guvernamentale cu informații despre reglementările muncii, care se concentrează inițial pe țările europene.
  • Funcția de afișare a locurilor de muncă pentru companiile care doresc să ofere oportunități lucrătorilor strămutați.

„Ukrainians in Iaşi”

IULIUS a lansat în urmă cu două luni o platformă cu oportunități de angajare și informații utile pentru refugiații ucraineni. „Ukrainians in Iaşi” este o acţiune inițiată de ThinkOut și Namogo, cu sprijinul grupulului IULIUS.

„Ukrainians in Iaşi” funcționează, în principal, ca un instrument de sprijin în recrutare şi un ghid de susţinere pentru orice ucrainean interesat de o ședere mai lungă în oraş. Activitatea online a platformei va fi dublată de crearea unui call-center în limba ucreaineană, care va urmări, în mod activ, oportunitățile de angajare și va facilita legătura între candidați și angajator.

Platforma are mai multe obiective pe termen lung, însă, deocamdată, reunește într-un singur loc oferte de angajare, beneficii dedicate celor din Ucraina, link-uri utile şi informații despre ONG-uri care au nevoie de suport, în limbile ucraineană, rusă, engleză şi română.

În prezent, platforma înglobează zeci de oportunități de angajare, atât job-uri remote, cum ar fi în IT, cât şi job-uri care nu pot fi făcute de la distanţă, din mai multe domenii: de la agenţi de pază, chelneri, bucătari, instalatori, electricieni, până la poziţii specializate în IT. Pe platformă sunt disponibile şi joburi în proiectele grupului IULIUS din Iaşi.

Jobs for Ukraine

Start-up-ul românesc de tehnologie Jobful, împreună cu acceleratorul de inovație InnovX-BCR, au dezvoltat o platformă de recrutare dedicată cetățenilor ucraineni refugiați pe teritoriul României.

Inițiatorii proiectului spun că mai mult de 250 de angajatori și-au creat cont și au adăugat peste 200 de job-uri în platformă, în doar câteva zile de la lansare. Locurile de muncă sunt în diferite domenii: de la programator până la barista sau ajutor de bucătar.

Ateliere fără Frontiere

Asociația Ateliere Fără Frontiere, o organizație nonprofit, dorește de asemeni să integreze pe piața muncii persoane aflate în dificultate.

Ateliere Fără Frontiere anunță mai multe locuri de muncă în propriile ateliere pentru cetățenii ucraineni care provin din medii vulnerabile, atât la sediul organizației din București, cât și la ferma bio&co din satul Ciocănari, Dâmbovița.

Este vorba despre posturi de croitor, pentru recondiționarea calculatoarelor, pentru dezmembrarea echipamentelor electronice și electrocasnice și pentru lucrători agricoli.

Lidl

Lidl România oferă oportunități de angajare pentru cetățeni ucraineni în cele peste 320 de magazine din toată țara, pe poziția de vânzător, și în cele 5 depozite din Chiajna, Iernut, Nedelea, Lugoj și Roman, pe poziția de lucrător depozit.

Pentru ocuparea acestor poziții nu este necesară experiența anterioară și nici cunoașterea limbii române. Pentru a aplica, cetățenii ucraineni trebuie să acceseze site-ul cariere.lidl.ro, unde vor găsi toate detaliile necesare în limba ucraineană.

Pe Jobradar24 poți găsi locuri de muncă în domeniul prelucrării mecanice, lucrători comerciali, cu condiția să cunoască limba română, casieri stație PECO, lucrători în patiserie.

Ce procedură trebuie să urmeze ucrainenii pentru a se angaja în România?

Pentru a se putea angaja în România, ucrainenii nu au nevoie de un permis de muncă. Cetățenii ucraineni care au intrat în mod legal în România și nu au cerut o formă de protecție (de exemplu azilul) pot munci fără să aibă un aviz de angajare. Nu va trebui să obțină o viză pentru a se angaja.

Cei care vor să se angajeze într-un domeniu în care au experiență sau pentru care au studiat și nu au actele necesare (diplome, certificări, atestări) vor da o declarație pe propria răspundere că au avut parte de pregătire sau au experiență în domeniu (una dintre cerințe este să nu ai fapte penale la activ).

Această declarație este valabilă 12 luni, dar se poate prelungi 6 luni sau 1 an, timp în care ucrainenii vor avea toate drepturile și obligațiile prevăzute de legea muncii.

Joburi pentru care trebuie să prezinte diplome

Dacă aceștia au studiat medicina, medicina dentară, veterinară, farmacia, arhitectura sau oricare profesie liberală și vor să se angajeze în România, trebuie să aibă actele necesare.

De asemenea, cetăţenii ucrainieni ajunși în România din cauza conflictului armat pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Condiții pentru accesul refugiaților ucraineni pe piața muncii din România

După dobândirea unei forme de protecție internaţională, cetățenii ucraineni care vor să lucreze în România se pot înregistra în evidențele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă beneficiind astfel, gratuit, de măsurile de stimulare a ocupării, transmite Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările și completările ulterioare, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

Pot beneficia astfel de medierea muncii, prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă; informarea şi consilierea profesională prin care se oferă un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor; formarea profesională; evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în sistem nonformal și informal etc.

Programele de formare profesională asigură, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Anca Petrache este un copywriter pasionat, specializata in crearea de continut relevant si captivant pentru blogurile site-urilor de imobiliare, joburi si stiri, precum Imoradar24, Jobradar24 si Libertatea.
Notification Bell