Unde și cum te poți angaja la stat. Profilul joburilor scoase la concurs

Inceputul anului a venit cu mii de joburi noi in sectorul public, in conditiile in care pentru intregul an 2022 au fost inregistrate putin peste 12.000.  In luna aprilie, angajarile la stat continua in ritm crescator fata de primele luni ale anului, in conditiile in care, pentru luna martie, institutiile publice au postat anunturi de […]

cum poti ajunge sa lucrezi la stat

Inceputul anului a venit cu mii de joburi noi in sectorul public, in conditiile in care pentru intregul an 2022 au fost inregistrate putin peste 12.000. 

In luna aprilie, angajarile la stat continua in ritm crescator fata de primele luni ale anului, in conditiile in care, pentru luna martie, institutiile publice au postat anunturi de angajare pentru peste 3.000 de pozitii, la fel de multe cat pentru ianuarie si februarie la un loc.

Conform datelor jobradar24.ro, 90% dintre acestea sunt functii de executie.

Trebuie sa tinem insa cont si de faptul ca din mai angajarile la stat ar putea fi sistate, asa explicandu-se aceasta graba de a le scoate la concurs cat mai repede si in numar foarte mare. 

Zilele trecute, presa centrala anunta ca angajarile la stat ar putea sa fie sistate din mai. Masura ar fi menita sa acopere gaura generata de slabele incasari din primul trimestru. 

Pana se va stabili cum vor sta lucrurile, recrutarile sunt in toi, iar in conditiile economice actuale, pe buna dreptate oamenii se uita tot mai mult catre locuri de munca care sa le ofere o asa-zisa stabilitate si cresteri sigure ale salariilor. Iar un job la stat exact asta promite. 

Prin urmare, iata de unde vin cele mai multe joburi la stat, care sunt cele mai ofertante institutii si orase, precum si cum arata tiparul angajarilor in sectorul public. 

De unde vin cele mai multe joburi la stat

Aproape 1.900 de locuri de munca au fost postate de institutii locale, peste 400 de primarii si aproximativ 300 de institutii judetene. Guvernul si ministerele au avut cel mai mic numar de pozitii vacante in luna martie.

„Tiparul angajarilor din sectorul public este destul de liniar – se angajeaza aproape exclusiv in regim full time, iar angajatii lucreaza doar de la birou. 

Circa 15% din joburile postate sunt pe baza de proiect sau sezoniere. Aceste elemente consolideaza ideea de stabilitate care a fost de-a lungul timpului asociata joburilor de la stat si care ramas, totodata, si principalul criteriu pentru care sunt atat de atractive pentru anumite categorii de candidati. 

Acestui argument extrem de puternic i se adauga cel legat de cresterea salariilor din sectorul public din ultimii ani. 

Ramane, totusi o zona pe care candidatii care au pregatire in domenii liberale si care sunt obisnuiti cu un anumit tip de flexibilitate la locul de munca sau cu programul de lucru remote o privesc inca usor sceptic”, explica Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Orasele ofertante la categoria joburi la stat

Cele mai multe locuri de munca vacante, respectiv peste 500, apartin institutiilor de stat din Bucuresti, Clujul ocupand a doua pozitie in clasament, cu 203 de oferte. Urmeaza Timis, Constanta, Iasi, Ilfov si Arges, toate cu peste 100 de posturi scoase in piata. 

De cealalta parte se afla judete precum Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Caras Severin sau Calarasi.

„Sunt judete in care oferta nu este foarte generoasa nici din partea mediului privat si in care candidatii ajung, de multe ori, sa se uite catre ofertele din judetele invecinate pentru a-si putea gasi un loc de munca”, mai spune Bogdan Badea.


Posturile pentru care exista cele mai multe cereri de candidati

Pozitiile pentru care s-au cautat cei mai multi candidati au fost de ingrijitor, medic, muncitor calificat, asistent medical si referent de specialitate. 

Impartite pe nivel de cariera, mai mult de 10% au fost pentru muncitori, aproape la fel de multe pentru debutanti si specialisti si doar 2% au fost destinate managerilor si directorilor.

 

Numarul de joburi la stat evolueaza de la o luna la alta

„De la inceputul anului si pana acum, ritmul de evolutie a numarului de joburi noi din in sectorul public l-a depasit pe cel din privat, chiar daca, in cifre absolute, vorbim de un numar de 10 ori mai mare de pozitii care apartin companiilor private. 

Cu toate acestea, faptul ca in luna martie statul a scos in piata tot atatea pozitii vacante cate a avut in ianuarie si in februarie la un loc ne arata ca angajarile au inceput in mod real sa se deblocheze si in aceasta zona si ne asteptam ca si aplicarile sa fie pe masura. 

Ce nu vedem insa deocamdata aici este publicarea salariilor in anuntul de angajare, element de care angajatorii din privat incep sa tina tot mai mult cont”, incheie Bogdan Badea.

In timp ce pe parcursul lunii martie angajatorii din sistemul public au avut putin peste 3.000 de joburi vacante, in mediul privat, numarul de joburi postate de angajatori pe eJobs.ro, pentru acelasi interval de referinta, a fost de aproape 33.000.

In acest moment, pe eJobs.ro, sunt disponibile 30.000 de locuri de munca, in timp ce jobradar24.ro are agregate 1.700 de locuri de munca la stat.

 

Locuri de munca in institutiile UE

In afara de joburile enumerate mai sus, trebuie sa stii ca te poti angaja si in instututiile UE. Astfel de locuri de munca nu apar prea des, asa ca sunt cu atat mai pretioase, plus ca atarna greu la CV. Daca iti faci insa un obicei din a le „vana”, e doar in avantajul tau. 

Prin urmare, daca vrei sa lucrezi in institutiile Uniunii Europene, cum ar fi la Comisia Europeana, trebuie sa verifici website-ul Oficiului pentru Selectie al Personalului European. Au mai multe domenii in care angajeaza (Administratie publica europeana, Comunicare, Tehnologia Informatiei, Stiinta si Cercetare, Audit, Relatii Externe, Economie, finante si statistica, Drept, Multilingvism si Personal auxiliar). 

Gasesti oferte de munca pe site-ul lor, iar procedura de selectie este diferita in functie de personalul in care te incadrezi sau pentru care vrei sa candidezi. Au mai multe tipuri de personal: functionari titulari, angajati temporari, angajati contractuali, experti nationali detasati, alte tipuri de personal – iar procedurile sunt explicate pe website pentru fiecare categorie in parte.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Anca Petrache este un copywriter pasionat, specializata in crearea de continut relevant si captivant pentru blogurile site-urilor de imobiliare, joburi si stiri, precum Imoradar24, Jobradar24 si Libertatea.
Notification Bell